8 изненадващи факта за Джони Мичъл в чест на дебюта ѝ на „Грами“

Снимка: Getty Images

8 изненадващи факта за Джони Мичъл в чест на дебюта ѝ на „Грами“

Снимка: Getty Images
Сподели

Наградите „Грами“ през 2024 г. привличат най-големите музикални звезди в света. Сред тях е и един музикант, който ще излезе на сцената на церемонията за първи път в своята десетилетна кариера – Джони Мичъл.

80-годишната певица и авторка на песни Джони Мичъл, която получи номинация и награда за най-добър фолклорен албум за Joni Mitchell At Newport [Live], ще изнесе

дебютното си изпълнение на наградите „Грами“.

В чест на дебютното изпълнение на Джони Мичъл ви представяме 8 интересни факта за нея.

Снимка: Getty Images
Джони не е рожденото ѝ име

Певицата и авторка на песни е родена като Роберта Джоан Андерсън на 7 ноември 1943 г. във Форт Маклауд, Алберта, Канада, както е посочено на уебсайта ѝ. След края на Втората световна война семейството на Мичъл се премества в провинция Саскачеван, където тя израства.

 

Като дете е имала полиомиелит

През 1995 г. Мичъл разказва пред Star, че се е разболяла от полиомиелит като деветгодишна и по време на интервюто е изпитвала симптоми, които се връщат. По данни на CDC синдромът на постполиомиелита засяга между 25 и 40 от всеки 100 души, преживели полиомиелит, като започва около 15 до 40 години след първата инфекция.

 

Мичъл за първи път получава заплащане за участие в канадско кафене през 1962 г.

Първото платено изпълнение на изпълнителката е в кафене в Канада, на 31 октомври 1962 г. Цитира се, че тя започва да се занимава с музика през същата година близо до езерото Уаскесиу в Саскачеван.

Снимка: Getty Images
Събира се отново с дъщеря си, която е дала за осиновяване

Мичъл забременява от бившия си приятел от колежа и ражда дъщеря през 1965 г., разказва тя пред Vogue. Бързо се омъжва за фолк певеца Чък Мичъл и скоро след това споделя, че е почувствала, че няма друг избор, освен да даде дъщеря си за осиновяване. Двойката се премества в САЩ и по-късно се развежда.

Мичъл и дъщеря ѝ се събират отново през 1997 г.

 

Песента ѝ „Big Yellow Taxi“ е вдъхновена от Хаваите

Мичъл е вдъхновена да напише екологичния си химн Big Yellow Taxi от пътуване до Хаваите. Тя разказва пред New Musical Express, че погледнала от балкона на хотелската си стая, сред перфектни палми, за да види „грозен бетонен паркинг на територията на хотела“. Гледката е вдъхновила припева: „Don’t it always seem to go/That you don’t know what you got ’til it’s gone?“/ They paved paradise and put up a parking.“

 

Мичъл преживява мозъчна аневризма

Певицата е намерена в безсъзнание в дома си в Лос Анджелис, след като през 2015 г. получава мозъчна аневризма. Първоначално Мичъл не можела да ходи и да говори, разказва тя пред Guardian. Тя също така заяви пред CBS, че се е научила отново да свири на китара.

Снимка: Getty Images
В продължение на две десетилетия тя не е изнасяла самостоятелен концерт

Мичъл не е изнасяла концерт от 2000 г. до 2022 г., когато изненадващо се появява на фолклорния фестивал в Нюпорт, Роуд Айлънд, заедно с певицата и авторка на песни Бранди Карлайл. За последен път Мичъл е свирила на фестивала през 1969 г.

 

Мичъл вече получи най-високото отличие на Грами

Прочутата певица е получила множество награди по време на кариерата си, включително е въведена в Залата на славата на рокендрола през 1997 г. През 2002 г. тя вече получи най-високото отличие на наградите „Грами“ – награда за цялостно творчество за изпълнители, които през живота си имат изключителен творчески принос в областта на звукозаписа.

Актуално

Избрано за вас