Хапването на кисело мляко крие неподозирани ползи

Снимка: iStock/Getty Images

Хапването на кисело мляко крие неподозирани ползи

Снимка: iStock/Getty Images
Сподели

Tрудно можем да си представим и националната ни кухня без кисело мляко – продуктът, присъстващ в баници, салати, таратор, заливки, десерти. Най-хубавото е, че благотворната му роля за здравето ни също е неоспорима. Специалистите препоръчват ежедневния прием на кисело мляко, но количеството не трябва да превишава 400 грама.

Полезно е за фигурата

Киселото мляко не е калорично. Дори пълномасленото, което ви препоръчваме да консумирате, съдържа 60 калории за 100 гр. Освен това, в него има както въглехидрати, така и протеини, и мазнини. Обогатено с малко ядки и мед, то се превръща в идеалната закуска, в междинно хранене или във вечеря.

Киселото мляко успешно понижава нивото на холестерола в кръвта

Доказано е, че след едноседмичен прием на мляко нивото на лош холестерол може да спадне с повече от 30%.  Така се намалява рискът от атеросклероза, както и други заболявания на сърдечносъдовата система.

Помага при констипация

Друга причина за ежедневната употреба на кисело мляко е, че то е ефикасно средство срещу остра констипация – запек и други заболявания, свързани с непроходимост на стомашно-чревния тракт.

Заздравява костите

Киселото мляко е много добър източник на важния за здравето на костите калций, а млечната киселина осигурява подходяща среда за усвояването на елемента. Редица диетолози и лекари го препоръчват при фрактури на костите и луксации, поради съдържащите се в него чисти калциеви йони.

Тренировки и сърдечно-съдова система

Препоръчва се както прием за възстановяване от тренировка, така и при смущения в сърдечносъдовата система. Калциевите йони са много важен електролит за миокардната функция, припомня edna.bg.

Полезно за диабетиците

В него има ниско съдържание на мазнини, което го прави задължителен продукт в менюто на диабетиците.  С млякото хората, страдащи от коварното заболяване, си доставят нужните им въглехидрати, които организмът им е способен да преработи по-бързо и лесно.

Непоносимост към лактоза

Ниското съдържание на лактоза в продукта позволява хора с непоносимост към нея да ядат кисело мляко. Казеинът, основният протеин в млякото, частично се разгражда по време на ферментацията, което намалява възможностите за алергични реакции при консумацията на здравословния млечен продукт.

Актуално

Избрано за вас