Не изхвърляйте кората от мандарините, има лечебни свойства

Снимка: Pixabay

Не изхвърляйте кората от мандарините, има лечебни свойства

Снимка: Pixabay
Сподели

Мандарините са свежи, вкусни, ароматни, а също и много полезни. Оказва се, че фитонцидите и етеричните масла, съдържащи се в кората на цитрусовите плодове, не само дават страхотно настроение, но и помагат в борбата с множество болести. Следващия път, когато си купите мандарини, не изхвърляйте корите им, но преди това ги измийте старателно.

Бронхит

Ако ви измъчва бронхит, напълнете три супени лъжици мандаринови кори, налейте две чаши много гореща вода, оставете да ври няколко часа и след това прецедете. Добавете малко мед и пийте тази инфузия през целия ден.

Суха кашлица

Тинктурата от корите на мандарина е отлично средство за отстраняване на храчките при суха кашлица. Изсипете корите на една мандарина в чаша водка и оставете на тъмно място в продължение на седмица. Приемайте по 20 капки 3 пъти дневно преди хранене.

Хрема

Мандариновата кора ще ви помогне при назална конгестия. Поставете ги в купа с вряла вода. Нека да престоят така няколко минути. След това – в продължение на 10 минути вдишвайте парата, издигаща се над купата, като редувате ноздрите.

Диабет

Отварата от мандаринова кора намалява кръвната захар. За да я приготвите, трябва да си приготвите корите от три средно големи плода и да ги сварите 10 минути в литър вода. Филтриране на отварата не е необходимо. Поставете я в хладилника и я приемайте всеки ден сутрин и вечер след хранене, пише edna.bg

Подобряване на храносмилането

Корите на мандарините повишават имунитета, подобряват апетита и храносмилането. Разтрийте сухи кори на прах и добавете към салати, зърнени храни, извара и други продукти. Това ще помогне да се отървете от болки в стомаха или газове.

Гъбички

Просто разтривайте ноктите и пръстите си с пресни кори от мандарина два пъти на ден.

Актуално

Избрано за вас