Гледаме „Астория“, или чудовищна дипломатическа лъжа на ластик

Гледаме „Астория“, или чудовищна дипломатическа лъжа на ластик

Сподели

Лондонски дипломати измислят държавата Астория през 40-те на миналия век, а Юра Зойфер превръща историята в хитов спектакъл.

Българската премиера с режисьор Валерия Минева можем да гледаме на 22 май в столичния Студентски дом

Експериментът от 1936 г. се финансира от американски милионер и се превръща в най-горчивата антиутопия в историята на човечеството. Сценографът Михаела Трифонова използва плоски дълги ластици за пресъздаване на екстравагантния абсурд.  Опънати от тавана до пода, те се обиграват  свободно от актьорите, създавайки етюди, различни картини и пространства. Саундтракът на спектакъла се изпълнява на живо.

Героите в „Астория“ оживяват благодарение на таланта и харизмата на Калин Зафиров, Димитър Иванов, Вероника Тодорова, Илияз Иляз, Росен Караджов, Ванина Попова, Карина Борисова и Игор Коробко.

Юра Зойфер е роден през 1912 г. в Харков, Украйна в заможно еврейско семейство, което през 1923 г. се установява във Виена. Там започва и творческия му път.

Пише поезия, драма, кратка проза, и оставя един недовършен роман

Умира в концлагер Бухенвалд през 1939 г, едва на 26 години. Пиесата му „Астория“ е вдъхновена от истински случай. През 1936г. служители от различни лондонски посолства решили да си направят шега в своите кръгове и си измислили държава Астория, за която учредили посолство с всичките му салтанати. Удоволствието било финансирано от американски милионер. Година и половина е имало хора, които вярват в една държава, която всъщност не съществува.

Острият социален хумор на Зойфер е

представен на сцената чрез средствата на игровия театър и клоунадата

Сюжетът осмива както абсурдните политически амбиции на елита, така и наивните граждани, които позволяват на една измама да просъществува прекалено дълго. „Астория“ звучи опасно актуално, а хуморът в текста на моменти истински нагарча, защото приликата с настоящето и световните политически проблеми е значителна.

Дали сега обществото ни има по-добро критично мислене, дали сега властта не покварява така лесно, или сюжетът на „Астория“ е възможен да се случи наистина? Отговорите на тези въпроси са оставени на зрителите.

Билети за спектакъла  – тук.

Актуално

Избрано за вас