Отървете се от хроничната умора с няколко лесни трика

Снимка: Pixabay

Отървете се от хроничната умора с няколко лесни трика

Снимка: Pixabay
Сподели

Лошото качество на съня е най-честата причина за хронична умора. Изследванията показват, че използването на електронни устройства непосредствено преди заспиване може значително да влоши качеството на съня. Това се дължи на ефекта на синята светлина върху тялото. През деня тя дава енергия и облекчава сънливостта, а през нощта – нарушава циркадните ритми, допринасяйки за развитието на диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Дългосрочният стрес е втората причина за хронична умора, която води до изтощение на организма. Учените са установили, че

човек, изложен на постоянен стрес, остарява с 40% по-бързо

от този, който се е научил да контролира влиянието на външните фактори върху емоционалното си състояние.

Често не е възможно да се отървете от постоянната умора и поради хранителни дефицити. Липсата на желязо, витамин D, витамин B12, фолиева киселина, както и нарушеният метаболизъм могат да доведат до намалена издръжливост, хронична умора и дори депресия. Причината за безсънието може да бъде

недостиг на фибри, калций, магнезий

и витамини A, C, D, E и K. Всичко това пречи на тялото да си почине и да се рестартира, натрупвайки умора.

Представяме няколко доказани стратегии, които ще ви помогнат да възстановите енергията и баланса в живота си, премахвайки усещането за хронична умора.

Снимка: Pixabay
Редовна и навременна почивка 

Забравете мита „повече работа означава повече успех“. Желанието да работите без почивка може да доведе не само до хронична умора, но и до физически заболявания. Редовни почивки, качествени уикенди, почивки за обяд и разходки, както и кратки паузи за кафе през деня ще помогнат за възстановяване на енергията. Планирайте почивката си дори в най-натоварения график.

Снимка: Pixabay
Физическа дейност 

Упражненията помагат за подобряване на физическата и емоционална издръжливост. Ежедневните сутрешни тренировки, джогингът на чист въздух и посещенията на фитнес залата помагат за възстановяване на енергията. Добавете физическа активност към графика си и ще забележите разликата веднага, съветва edna.bg.

Снимка: Pixabay
Релаксация 

Разгледайте техниките за релаксация, за да намерите тази, която отговаря на вашите нужди. Медитацията, дълбокото дишане или йогата ще помогнат за облекчаване на физическия и емоционален стрес и ще подобрят състоянието на тялото.

Снимка: Pixabay
Правилен сън 

Сънят играе ключова роля за възстановяването на организма. Всеки ден трябва да си лягате преди 23:00 часа и да се събуждате в 7:00 часа. Поддържайте спалнята си уютна и избягвайте да използвате телефон, таблет или лаптоп преди да заспите. Старайте се да не гледате и телевизия преди лягане. По-добре прочетете приятен роман.

Снимка: Pixabay

Актуално

Избрано за вас