Ицко Финци и Лиза Боева: Търсим ключ към авторите, трудим се с наслада

Фото кредит: Булфото (архив)

Ицко Финци и Лиза Боева: Търсим ключ към авторите, трудим се с наслада

Фото кредит: Булфото (архив)
Сподели
  • Джони Пенков беше инициатор да започнем да записваме лекциите на Лиза.
  • Изкуството дава отговор на въпроса „Защо?“
  • Всяко дете се ражда с таланти, които обаче угасват заради нравоученията и гнилата ни училищна система
Фото кредит: Личен архив

Ицхак Финци е любим на поколения българи актьор, а Лиза Боева – филмов режисьор и лектор по история на изкуствата.

Съвместно артистичното семейство

създава образователната платформа „Филизи 33”,

в която чрез документални филми-лекции се вниква в същината на подбрани художествени произведения.

Автор на текстовете и лектор по време на курсовете е доц. д-р Лиза Боева, а фрагменти от художествените произведения чете Ицко Финци.

Този месец образователната платформа по изкуства за деца и възрастни представя няколко събития в столицата. На 16 ноември предстои зрителите да се запознаят с лекцията за „Франц Кафка“. Събитието ще се проведе в Чешкия културен център и е с вход свободен.

На 25 ноември в Дом на киното предстои прожекцията на документалния филм-лекция „Носенето на кръста“, посветен на картината на Питер Брьогел Стари. Събитието отново е с вход свободен.

– Какво Ви вдъхнови да създадете платформата „Филизи 33“?

– Лиза Боева: Често пред приятели и съмишленици разказвах истории, свързани с крайно интригуващи оплетени загадки – все около велики произведения на изкуството или техните знаменити автори. Джони Пенков веднъж попита: „Това, което сега ни разказваш, можеш ли да го повториш утре пред други приятели?“ Утре може и да мога, но ще е изменено. А след месец или година – съвсем не. Ще ме повлекат други теми. Джони предложи да запишем какво и как разказвам пред публика;

добавихме и илюстриращи текстове, които Ицко чете – така се появи първият курс,

посветен на уж добре познатата пиеса „Ромео и Жулиета“.

– Ицко Финци: Джони бе инициатор да започнем професионално да записваме лекциите на Лиза и моите четения към тях. Моята роля е чрез избрани фрагменти от художествени произведения да допълня и да обогатя нейните тези. Оказа се, че много хора проявяват интерес към тези записи. Ето така се роди платформата. Там започнахме да поставяме изработените от нас курсове и лекции, събрахме екип от много ентусиазирани и способни млади хора и вече седем години се трудим заедно във „Филизи 33“ с огромна наслада.

– Тя се отличава от останалите с авторската си методика на обучение. Бихте ли разказали малко повече за това в какво се състои тя?

– Лиза Боева: Към всеки голям автор и дори към всяка голяма творба търсим определен „ключ“. При това съобразяваме този „ключ“ с възрастта на читателя/зрителя. Постепенно включваме „Божествена комедия“, като показваме на деца илюстрации на Куерча по „Ад“. Това са илюстрации от XIV век, които (подобно комикс) разказват за чудовища и страхотии. Децата разглеждат картинките и следят вълнуващата страшна история. Това е също толкова занимателно, колкото разлистването на всеки един комикс за чудовища или супергерои. Важното е, че в света на малкото дете

Данте, Вергилий, Беатриче – това са привични имена,

това са познати истории. После натрупваме – историите се усложняват, картинките – също. Представяме на по-големи деца илюстрациите, създадени от Ботичели. Разказът е по-задълбочен – говорим за падналите ангели, за Луцифер, за съдбите на отделни герои. С деца на 12-14-годишна възраст можем да говорим по отделните кръгове на Ада, използвайки по-абстрактните илюстрации на Уилям Блейк. Въвеждаме не просто нови герои, но и зачитаме по-големи фрагменти от текста на Данте. И нататък усложняваме: щом знаем основата, можем да започнем разсъждения по теми. Методът, който предлагаме, е постепенно натрупване. Това е що се отнася до работата ни с деца и юноши. При лекциите и курсовете за възрастни отново търсим „ключ“ към всеки автор, към всяка творба.

Фото кредит: Личен архив

– Как протече процесът по създаването на документалните филми-лекции, които използвате в своите обучения?

– Ицко Финци: Лиза решава кои да са авторите, произведенията и темите. С екипа решаваме сроковете и започва работа. Щом Лиза е готова с текста, ми предоставя онези страници, които аз трябва да чета/изигравам зад камера. Обсъждаме, понякога се нанасят по-крупни или съвсем незначителни промени. Следва запис, обработка на записа от нашия специалист по звука. Впоследствие Лиза монтира всяка лекция с асистент, който подготвя съответния илюстративен материал. Музиката, която е използвана в лекциите от последните три курса (Бош, Брьогел, Кафка), е авторска. Тя е

композирана и записана специално за нас.

Следва постпродукция и нататък – период на изчакване. Десетина дни след края на работата Лиза пуска всяка лекция от курса на голям екран и целият екип гледаме и слушаме. Всеки си записва – какво и как трябва да се поправи, ако има въпроси и предложения. Случвало се е на няколко пъти всички да сме съгласни, че курсът е готов, но Лиза да реши, че дадена теза не е достатъчно плътно защитена или интересна. Така например работихме по допълнителни лекции към курса „Италиански и Северен Ренесанс“, когато Лиза реши, че да се говори за величието на човешкия дух, за великата сила на човешкия ум е

нелепо в условия на война в сърцето на Европа.

Затова отменихме курса. На нашата платформа в настоящия момент са поместени само три курса – за Бош, Брьогел и Кафка. Защото според Лиза е адекватно в сегашния исторически момент да говорим не за ренесансови идеали и величието на човешкия ум, а за мрака на човешкия ум.

-През ноември столичани ще могат да се насладят на две прожекции и две лекции, подготвени от Вас. Получихте ли финансова подкрепа от общината за създаването им, или разчитахте на лични средства?

– Ицко Финци: Не, не сме получили финансова подкрепа за създаването на нито един наш курс от която и да е община или министерство. Не сме, защото никога не сме кандидатствали дори. Всички лекции и курсове, цялата платформа „Филизи 33“ съществува напълно независимо от каквито и да е било държавни дотации. Ние получихме финансова подкрепа от Столична община и бяхме включени в Календара на културните събития на общината за 2023 г. за четири събития – две прожекции и две лекции. Всички събития са с вход свободен, единствено в „Одеон” имаше вход от 5 лева. Събраните пари отидоха изцяло в касата на киното.

Фото кредит: Личен архив

– От години работите рамо до рамо. Кои са най-сериозните предизвикателства, с които сте се сблъсквали?

– Лиза Боева: Бе сложно да се работи в условията на пандемия, защото екипът ни намаля. Също така тогава отпаднаха всички хора, които допълнително ни помагат – за домакинството, за детето. Това бе период, в които на всички им бе трудно.

– Каква е Вашата дефиниция на думата изкуство?

– Лиза Боева: Изкуството дава отговор на въпроса „Защо?“

Науката може да обясни какво и как е създадено,

но само изкуството може да каже защо. Това е главното за мен.

– Дъщеря Ви Матилда наследила ли е артистичния Ви талант и проявява ли интерес към изкуството, което популяризирате чрез своите лекции?

– Ицко Финци: Вярвам, че всяко дете се ражда с таланти и с огромно любопитство. Нашите нравоучения, армейска педагогика и уродлива училищна система обаче правят така, че тези таланти да угаснат.

– Какви професионални планове имате за бъдещето?

– Ицко Финци: Аз съм се отдал на актьорството в настоящия момент. Във всяка една лекция, във всеки един курс на „Филизи 33“ аз изигравам десетки различни персонажи.

– Лиза Боева: Всяка една от лекциите, включена в курсовете на платформата „Филизи 33“, е режисирана от мен. Това са документални филми-лекции. Има и аудио лекции, в които участник е звукът, а не образът.

Фото кредит: БТА

Актуално

Избрано за вас