100 години история на емблематичния надпис в Холивуд

Снимка: Unsplash

100 години история на емблематичния надпис в Холивуд

Снимка: Unsplash
Сподели

Емблематичният надпис „Холивуд“ в Лос Анджелис навършва 100 години и в чест на рождения си ден беше осветен с оригиналните си светлини.

На 8 декември 1923 г. знакът, на който пише „Hollywoodland“, светва за първи път, за да рекламира луксозно жилищно строителство из хълмовете на Холивуд.

През 40-те години знакът е съкратен на „Hollywood“.

По повод 100-годишнината знакът беше осветен отново с някои от оригиналните светлини от 1923 г., а две по-малки реплики пресъздадат как някога е светел.

Снимка: Getty Images

През 1978 г. Търговската камара създава Hollywood Sign Trust, за да осигури поддръжката на надписа. Членовете в тръста са девет – по един член за всяка буква. По случай специалния повод, надписът получи нов слой боя.

За пребоядисването са изразходвани над 1 500 литра бяла боя.

Всичко започва, когато издателят на „Ел Ей Таймс“ Хари Чандлър построява рекламната табела за 21 000 долара преди точно един век.

Всяка от буквите на емблематичната забележителност на Лос Анджелис е висока над 13 метра и половина и широка поне 9 метра – трудно може да не я забележите дори отдалеч.

Общото тегло на всички букви е 240 тона.

През 1923 г. работниците използват мулета, за да транспортират огромните букви, изработени от дърво и ламарина, по склона до мястото, където знакът се намира днес.

Първоначалната версия на знака е била осветявана през нощта с помощта на 4 000 крушки.

Замислен да остане само за година и половина, знакът се запазва, превръщайки се в

една от най-разпознаваемите забележителности на САЩ

и улавяйки величието на индустрия, необратимо свързана с Америка и златната ера на киното.

През 70-те години на ХХ век обаче надписът се руши. През това десетилетие се наблюдава временен упадък и на Холивуд, и неговата филмова индустрия. Това се случва отчасти заради новата тогава поява на телевизията.

Снимка: AP

След дълги години на безстопанственост буквите са изгубили своя характерен блясък и са започнали да се рушат. В края на това десетилетие

няколко oт тях са паднали или са на парчета.

Изглежда, че знакът ще последва седемте чудеса на света и няма да се превърне в нищо повече от реликва от предишната епоха.

Благодарение на един необичаен спасител обаче надписът все още се извисява над Холивуд. Той е основателят на сп. „Плейбой“ Хю Хефнър. Според „Холивуд рипортър“ 52-годишният тогава Хефнър организирал пищна благотворителна вечер и

продал на търг буквите от стария надпис за 27 000 долара за бройка.

Сред известните купувачи са рок звезди като Алис Купър и актьори като Джийн Отри, които в крайна сметка дават достатъчно пари, за да възстановят знака с нови букви – тези, които стоят и до днес.

Вследствие на тези усилия Холивудските хълмове остават пустеещи за около три месеца, докато се поставя новият надпис.

След това Холивуд  се радва на период на просперитет през следващите три десетилетия, през които филмовата индустрия ще се разрасне до подобие на предишната си слава.

През този период, както е стандартна практика и днес,

знакът се почиства периодично на всеки десет години,

за да се запази емблематичният му блясък.

В своята история деветте букви са участвали в доста продукции, чието действие се развива в Лос Анджелис. Те многократно са били унищожавани със специални ефекти.

Районът е и място на истински трагедии, сред който самоубийството на родената във Великобритания актриса Пег Ентуисъл, която

скача от върха на буквата Н през 1932 г.

Въпреки, че надписът е толкова емблематичен, достъпът до него е забранен. Гражданите, които навлязат в зоната, могат да бъдат арестувани и да им бъде наложена глоба в размер до 10 000 долара.

Актуално