Арета Франклин – певицата с глас „природен ресурс“

Снимка: Getty Images

Арета Франклин – певицата с глас „природен ресурс“

Снимка: Getty Images
Сподели

Иконата Арета Франклин ще остане завинаги запомнена с хитове като Respect, Think и You Make Me Feel Like A Natural Woman. Не по-малко впечатляваща е и активната ѝ дейност в движението за граждански права. Въпреки световната слава, която добива благодарение на своя глас, някои аспекти от живота и кариерата ѝ остават неизвестни и до днес за феновете на певицата. Кои са част от тях споделяме в деня, в който Арета Франлин щеше да отбележи своя рожден ден – 25 март.

Страхувала се е да лети

В началото на 80-те години на миналия век певицата е трябвало да преживее силна турбуленция, докато е летяла с малък самолет от Атланта обратно към дома си в Детройт. Както тя го описва през 2007 г.:

„Самолетът се въртеше навсякъде“.

Преживяването води до страх от летене. От този момент нататък Франклин пътува с автобус, за да стигне до концерти и други събития.

Тя все пак се опитва да се отърве от него. В свое интервю от  2014 г. тя разказва как се е записала на курсове, озаглавени „Безстрашни летци„.

„Пропуснах две седмици от него, моите съученици продължиха в Индиана и преминаха, а аз не“, спомня си тя. Фобията ѝ обаче надделява – Франклин така и не завършва курса и никога не се връща в небето.

Снимка: Photofest
Гласът ѝ е обявен за природен ресурс

През 1985 г. Департаментът по природни ресурси на щата Мичиган официално обявява гласа на Франклин за „природен ресурс на щата“.

Тя напуска репетициите за Divas Live

През 1998 г. Франклин се съгласява да участва в групов концерт за VH1, известен като Divas Live. Преди репетициите в театър „Бийкън“ в Ню Йорк тя моли продуцента на шоуто да спре климатика в залата.

И все пак, когато Франклин пристига за репетиция, климатикът работи. Затова тя направила това, което всяка уважаваща себе си дива би направила – напуснала. Шаная Туейн, Глория Естефан, Селин Дион, Марая Кери и Карол Кинг – репетирали без нея. Никой не знаеше дали тя ще се появи на концерта. Разбира се, в крайна сметка Франклин се появява до театъра. Концертът им се превръща в тотален хит. По време на него той изпълнява своята You Make Me Feel Like A Natural Woman, пише biography.com.

Планирала е да освободи Анджела Дейвис от затвора под гаранция

След опит за освобождаване на затворена черна пантера през 1970 г., който завършва със смъртоносна престрелка, активистката Анджела Дейвис е арестувана. Тя е обвинена в заговор, отвличане и убийство, тъй като огнестрелните оръжия, са регистрирани на нейно име.

Франклин е отдадена на борбата за граждански права.

Дейвис предизвиква разногласия и е наречена от президента Ричард Никсън „опасен терорист“. Противоречията около активистката обаче не попречиха на Франклин да вземе решение да плати гаранцията ѝ.

„Анджела Дейвис трябва да излезе на свобода. Затворът е ад. Ще я видя на свобода, ако има някакво правосъдие в нашите съдилища“, категорична е тя.

Снимка: People
Тя си позволява да разкритикува Super Bowl

През 2006 г. Супербоул трябваше да се играе в Детройт – град, който заема специално място в историята на музиката. Вместо да се обърнат към изпълнител от Детройт  – Даяна Рос, Стиви Уондър или Гладис Найт– за шоуто на полувремето, NFL избира Rolling Stones.

Мнозина, които с основание се гордееха с талантите на Детройт, не бяха доволни от това решение. Сред тях беше и Франклин. Тя сподели как се е почувствала първоначално в интервю за Associated Press: „Не смятах, че има достатъчно представители на Детройт – в никакъв случай. И това беше моето усещане: „Как смееш да дойдеш в

Детройт, град на легенди – музикални легенди

в множествено число – и да не помолиш един или двама от тях да участват“.

За щастие, NFL се опитва да поправи грешката си. Организаторите на събитието канят СтивиУондър, а Франклин се присъединява към певеца Аарон Невил за националния химн. Това е първото ѝ изпълнение на Супербоул.

Снимка: Michael Ochs Archives
Шапката, която носи на встъпването в длъжност на Обама, в  има място в историята

Франклин изпява America My Country ‘Tis Of Thee по време на встъпването в длъжност на президента Барак Обама през 2009 г. По време на изпълнението си тя носеше сива шапка клош с впечатляваща панделка, обсипана с кристали Сваровски. По онова време шапката вдъхновява миймове и се превръща в сензация. Оттогава насам тя е затвърдила своето място в историята.

След встъпването в длъжност шапката на Франклин е предоставена на музея „Смитсониън“. Реплика е добавена към пътуващата изложба в Залата на славата на рокендрола.

Завещание на Арета Франклин

Първоначално се смята, че звездата е починала,  без да напише завещание. Малко по-късно, скрито под възглавниците на диваната в дома ѝ, все пак пак бива открито такова. Така синовете ѝ все пак успяват да получат наследство от своята майка, а култовата шапка краси библиотеката на Барак Обама. 

Актуално

Избрано за вас