Отиде си оперната прима Мария Клинчева

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Отиде си оперната прима Мария Клинчева

Снимка: Държавна опера - Стара Загора
Сподели

Оперната прима Мария Клинчева е починала. Това съобщиха от пресцентъра на Държавна опера – Стара Загора. През миналата година тя отпразнува своя 80-годишен юбилей. Родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година.

„Това е от нещата, с които се гордея. Имах едно прекрасно детство, в една стара панагюрска къща, с големи дувари, в която имаше всичко. Тя беше прекрасна – широка, просторна, но и уютна. Дворът беше пълен с чемшир, здравец и всички цветя. Майка ми садеше в лехите много цветя- от кокичета и минзухари до хризантеми. През цялата година в двора ние имахме цветя, затова и аз толкова ги обичам“, споделя  преди време оперната прима в свое интервю пред БТА.

Тя допълва, че не се оплаква от нищо и винаги е живяла добре.

„Не обичам хората, които лошо пишат за България. Родината ми за мен е щастие. Земите от края на октомври- ноември, бяха наситени със сняг, ние виждахме пътищата чак през април. Водиха ни с шейни на гости или на училище. Децата много обичахме да се бием със снежни топки, а бузите ни бяха червени. Не се разболявахме, а в дъжда цопахме боси, но бяхме много щастливи. Нямали сме много неща, от които не са лишени днешните деца, но бяхме щастливи“, спомня си още Клинчева.

На 16-годишна възраст е приета в Музикалното училище в Пловдив в класа на Люба Дмитриева. През 1964 година Мария Клинчева е приета в Музикалната академия в София в класа по оперно пеене на проф. Цветана Дякович. След завършване на висшето си образование заминава за Италия. Получава стипендия от италианска страна и започва да се обучава в Академия Киджана в Сиена, където

нейни преподаватели са Мария Канильия

и световноизвестният оперен певец маестро Джино Беки. Следват четири години, в които Мария Клинчева продължава своето усъвършенстване по оперно пеене като стипендиант в Академията „Санта Чечилия” в Рим, във Флоренция и в студията към Театро Комунале. През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през различните сезони. Назначена е в Държавна опера – Стара Загора.

Остава в Града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С всеотдайност и вдъхновение, с изключителните си качества, примата изиграва около 50 роли, голямата част от тях главни. До последно продължава да работи като педагог и преводач на опери от италиански език за своята любима Старозагорска опера.

Актуално

Избрано за вас