Почина диригентът Димитър Димитров – брат на патриарх Неофит

Снимка: "Нова Варна"

Почина диригентът Димитър Димитров – брат на патриарх Неофит

Снимка: "Нова Варна"
Сподели

На 80 години почина Димитър Димитров – главен диригент на Смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в продължение на 45 години. Той е брат на патриарх Неофит.

Димитър Димитров е роден на 20 януари 1943 г. в София. От ранна възраст израства с православното църковно песнопение. Това се дължи на факта, че неговите родители са участвали в братствения хор на митрополитската катедрала на София „Св. Неделя“. Завършил е Софийската духовна семинария през 1963 г. и Духовната академия през 1969 г., предаде БНР.

От 1965 до 1975 г. е хорист в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, а по-късно е помощник-диригент на мъжкия хор при храма. Между 1966 и 1970 г., успоредно със следването си в Духовната академия, той е извънреден ученик в Държавното музикално училище в София. От 1972 до 1977 г. следва задочно Теоретичния факултет на БДК, специалност „Музикална педагогика“. През 1968 г. става

съосновател и художествен ръководител

на Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласния“, а през 1971 – 1977 е хорист в Камерния хор на Българската държавна консерватория.

В началото на 1978 г. с решение на Св. Синод на БПЦ е назначен за преподавател по Църковна музика в Духовната академия и за главен диригент на смесения хор при патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. От 1977 до 1990 г. ръководи Представителния смесен хор на Врачанска света митрополия. В периода 1999-2002 г. доц. Димитров е лектор по църковна музика в Пловдивския университет, във филиала „Любен Каравелов“ в Кърджали, а от 2001 до 2004 г. е лектор по „Богослужебен ред“ в Държавната музикална академия.

През 1991 г. – по време на Първия фестивал на Българската култура в Бад Вьорисхофен, Бавария, доц. Димитър Димитров става

съосновател на Международното немско-българско културно дружество,

интегрирано през 1995 г. в Международна фондация „Европейски форум“. Той е и съосновател и председател на журито на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно есть“, Поморие.

Под диригентството на доц. Димитров хорът има значим дял в богослужебния живот на катедралата и принос в българското хорово църковнопесенно изкуство.

Актуално

Избрано за вас