Почина френският режисьор Лоран Канте

Снимка: AFP

Почина френският режисьор Лоран Канте

Снимка: AFP
Сподели

След боледуване на 63-годишна възраст почина всепризнатият френски режисьор Лоран Канте. Неговите творения се занимаваха с някои от най-сложните проблеми на съвременното френско общество, включително меритокрацията, образователната система, многообразието и класовата борба.

Канте беше най-известен извън Франция с филма си Entre les Murs („В класната стая“). Той спечели „Златна палма“ на филмовия фестивал в Кан през 2008 г. Лентата описва живота в класната стая на средно училище в разнообразния 20-ти район на Париж и връзката между ученици и техния понякога раздразнен учител.

Въз основа на автобиографичен роман за

идеалистичен млад учител, който се изправя срещу проблемен клас

от деца в неравностойно положение, Канте избра автора на книгата за главната роля. Той стана един от малкото филми, спечелили престижното отличие от Кан, които продадоха повече от 1 милион билета във френския боксофис през последните две десетилетия.

Канте беше приветстван от френските критици за това, че внася форма на щедрост и хуманизъм в темите, с които се захваща. Те варират от

брутални системи за управление и статус в света на труда,

показани във филма му „Човешки ресурси“, до секс туризма в Хаити през 70-те години на юг.

Фестивалът в Кан го описва като „свиреп хуманист, който търси светлина – въпреки социалното насилие“, пише БГНЕС.

Другите му филми включват Time Out, вдъхновен от реалната история на човек, който убива родителите, съпругата и децата си. Персонажът му се преструва, че е успешен лекар в продължение на две десетилетия. Печели две награди на филмовия фестивал във Венеция през 2001 г.

Актуално

Избрано за вас