AI може да ни помогне да създадем слънчеви панели от „чудодеен материал“, твърдят учени

Фото кредит: Getty Images

AI може да ни помогне да създадем слънчеви панели от „чудодеен материал“, твърдят учени

Фото кредит: Getty Images
Сподели

Изкуственият интелект помага на инженерите да създават слънчеви панели от „чудодеен материал“, пише Independent.

Учените отдавна са развълнувани от възможността за нови тандемни слънчеви клетки от перовскит, които биха могли да

помогнат за въвеждането на значително подобрената ефективност

на перовскита в масово производство. Ефективността им е над 33 %, което е значително повече от тази на конвенционалните силициеви слънчеви клетки.

Тези тандемни слънчеви клетки имат и редица други предимства. Те разчитат на евтини суровини и могат да се произвеждат сравнително лесно. Инженерите обаче се сблъскват с проблема да ги произвеждат евтино и в голям мащаб. За да бъдат ефективни, производителите трябва да направят много тънък и висококачествен слой от перовскит.

Това е трудно осъществимо. Той се основава на сложен процес, който варира значително, привидно без обяснение. Опитите за подобряване на този процес

често се основават на постепенен процес

на изпробване на нови възможности чрез проби и грешки.

Сега учените успешно са създали нова система, която използва изкуствен интелект, за да се опита да открие как да изгради тези слоеве по-добре. Вместо да преглеждат видеозаписи, за да разберат как работят различните слоеве, изследователите са успели да обучат компютърна система да открива скритите признаци на добри и лоши покрития.

След като системата е била изградена, тя е могла да бъде използвана, за да се разбере по-добре как да се промени производството и да стане по-ефективно, казват изследователите.

„Това са изключително вълнуващи резултати“, заявява Улрих В. Паетцолд, изследовател от Технологичния институт в Карлсруе, работил по новото проучване. „Благодарение на комбинираното използване на изкуствен интелект имаме солидна представа и знаем кои параметри трябва да се променят на първо място, за да се подобри производството. Сега можем да провеждаме експериментите си по-целенасочено и вече не сме принудени да търсим със завързани очи иглата в купа сено. Това е проект за последващи изследвания, който се прилага и в много други аспекти на енергийните изследвания и материалознанието.“

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас