Пианистите Хасан и Ибрахим са в ТОП 10 на международен конкурс

Фото кредит: Denis Ignatov/ Facebook

Пианистите Хасан и Ибрахим са в ТОП 10 на международен конкурс

Фото кредит: Denis Ignatov/ Facebook
Сподели

Българските музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови са в топ 10 на международния конкурс Étoiles du piano в град Рубе, Франция. Това съобщават от екипа на проекта „Клавиртуозно – музикални бисери на пиано от Хасан и Ибрахим Игнатови“.

Над 350 участници са кандидатствали в четвъртото издание на конкурса тази година. Тридесет млади пианисти са били избрани по време на публични прослушвания в консерваторията в Рубе. Сред тях са били и българските музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови. Те са достигнали до втори тур, където

остават само 10 изпълнители,

от които се определят петима финалисти.

Конкурсът е създаден през 2017 г. Участниците са на възраст от 18 до 30 години. Задължително условие е те да бъдат студенти в консерватория или да имат завършено музикално училище със специалност пиано, съобщи БТА. Целта на конкурса е да промотира млади музикални таланти в началото на тяхната кариера.

Хасан и Ибрахим Игнатови предстои да изнесат концерти в четири града у нас. Първият ще бъде в Ямбол на 30 ноември. Следват концерти в Шумен (1 декември), в Сливен (4 декември) и в Плевен (5 декември).


Техният проект „Клавиртуозно” представя произведения на Фредерик Шопен, Ференц Лист, Сергей Рахманинов, Морис Равел и Арам Хачатурян.С част от тях двамата братя са се представили и на международния конкурс Étoiles du piano в Рубе.

Двамата придобиха популярност у нас, след като представиха България на детската „Евровизия“. Тогава те акомпанираха на нежния глас на невръстната Крисия. Песента, с която се бориха за заветното отличие беше „Ще бъде детска планета“.

Въпреки крехката си възраст младите пианисти вече имат над 70 награди от различни национални и чуждестранни надпревари.

Фото кредит: Denis Ignoatov/ Facebook

Актуално

Избрано за вас