Почина Бърт Бакарак – легендарният композитор на XX в.

Снимка:Lisa Maree Williams/Getty Images

Почина Бърт Бакарак – легендарният композитор на XX в.

Снимка:Lisa Maree Williams/Getty Images
Сподели

Бърт Бакарак, легендарен поп композитор, диригент и музикален продуцент почина на 94 години в дома си в Лос Анджелис. Пиарката му Тина Браусъм потвърди смъртта на композитора.

Бърт Бакарак – заклетият романтик на XX в.

Композициите на Бакрак олицетворяват изтънченият хедонизъм на поколението млади хора, които са само няколко години по-възрастни от „Бийтълс“. Песните, които Бакарак пише най-често са с колаборация между него и текстописеца Хал Дейвид. В епоха на конфронтация и социални сътресения, те често са отхвърляни като нещо повече от музикален фон на някои от слушателите, почитатели на други жанрове. Но ако погледнем назад, екипът Бакарак-Дейвид се нарежда високо в пантеона на поп песенното творчество.

Песни на Бакарак и Дейвид са „The Look of Love“

( хитът на Дъсти Спрингфийлд от 1967 г., включен във филма „Казино Роял.  „This Guy’s in Love With You“ става хит № 1 през 1968 г. за Хърб Алпърт.  А „They Long to Be Close to You“ е хит № 1 през 1970 г. за Карпентърс. Песните напомнят за един луксозен свят на пътувания със самолет, спортни коли и елегантни ергенски апартаменти. Признавайки тази мистика с намигване, г-н Бакарак се появява в ролята на самия себе си и изпълнява песента си от 1965 г. „What the World Needs Now Is Love“. Това се случва във филма „Austin Powers“ от 1997 г: в който се разказва за суинг атмосфера на 60-те години на миналия век. Той се появява като епизодичен герой и в двете му продължения.

През годините г-н Бакарак си сътрудничи с много текстописци

и дори сам пише някои от текстовете си. Но основният му сътрудник е г-н Дейвид, седем години по-възрастен от него, с когото се запознава през 1957 г. Приятелството им започва в офиса на музикално издателство. Артистичната химия на екипа се затвърждава през 1962 г. За това потвърждават хитовете, които те пишат и продуцират за Дион Уоруик, талантлива млада певица от Ню Джърси.

Често в свои интервюта, Бакарак споделя, че като автор на песни е имал „повече късмет от повечето“. А ние слушателите можем само да сме благодарни за това, защото песните и композициите му остават в историята.

Актуално

Избрано за вас