Фестивала на комедията в Габрово включва Китай, Украйна и Великобритания в афиша си

Фестивала на комедията в Габрово включва Китай, Украйна и Великобритания в афиша си

Сподели

Прожекции на постановки от Великобритания, Китай и Украйна ще бъдат включени в съпътстващата програма на Международния театрален фестивал на комедийния и сатиричния спектакъл  в Габрово.

Форумът ще се проведе от 2 до 9 април

Всички прожекции са с вход свободен и с български субтитри.  Стрийминг платформата за изкуства 7arts.bg ще се включи с „Веселите уиндзорки“ от репертоара на Шекспировия театър, което ще може да видите на 8 април от 15 ч.

Център на украинската вечер (6 април, 17 ч.), е спектакъла „Измамнички“ на Николаевски художествен академичен драматичен театър.

Страната на порцелана, коприната и TikTok ще бъде представена с изложба

„Клоунът в китайския театър“ (Юе Уанг) и прожекция на традиционната китайска опера Ge Ma (9 април, 16.30 ч.) Тематичният следобед ще се реализира съвместно с Институт „Конфуций“ – В. Търново и ВТУ „Кирил и Методий“.

Двадесетото издание на комедийния фестивал ще събере едни от най-ярките и впечатляващи постановки от цялата страна.

Сред тях са 8 от най-новите зашеметяващи комедийни спектакли

– всеки с различен и завладяващ сценичен език.

Веднага след края на  „Глупаци“ на 9 април два журиращи състава – професионален и алтернативен – ще връчат общо 12 приза. Ключовите категории са за най-добър режисьор, за най-добра мъжка и женска роля, а за най-добър спектакъл зрителите ще могат да гласуват онлайн. Резултатите от вота ще се оповестят по време на церемонията с Награда на публиката.

Специално за фестивала

от цялата страна в града ще пристигнат членовете на професионалното жури

Председател е Елица Матеева (театровед), а към нея се присъединяват Нина Димитрова (актриса и режисьор), проф. Светослав Кокалов (сценограф и преподавател), Стелиян Николов (актьор и директор на ДКТ – Хасково).  Представител на Община Габрово е г-жа Невена Минева.

Представяме ви три от спектаклите, които ще се борят за призовете в Габрово.

2 април , 19:00
Народен театър „Иван Вазов“ представя:
„Чудесна неделя за Creve Coeur“ от Тенеси Уилямс, реж. Здравко Митков
С участието на: Параскева Джукелова, Албена Колева, Ева Тепавичарова, София Бобчева, Ева Данаилова

Спектакълът представя заплетените отношения между четири жени. В един неделен ден техните надежди, желания и разочарования заплашват да избухнат в пожар от мисли и емоции. С комична ирония и голяма нежност брилянтните актриси пресъздават образите си и ситуациите, в които те се намират.

3 април, 19:00
Драматичен театър „Н. О. Масалитинов“ – Пловдив представя:
„Уют“ авторски спектакъл на Камен Донев

С участието на: Камен Донев, Ивана Папазова, Красимир Василев, Патриция Пъндева, Стоян Сърданов, Албена Колева, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Венелин Методиев, Павел Сапунджиев, Климентина Фърцова, Милена Георгиева

Две семейства се сродяват и по балкански маниер преплитат съдбите и делничните си дела. В неповторимия стил на Камен Донев на сцената се случват зрелищни тържества, семейни скандали, лирични любовни сцени, съпроводени от музика и поезия.

4 април, 19:00
Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна
„Клетка за пеперуди“ от Жан Поаре, реж. Атанас Атанасов

С участието на: Симеон Лютаков, Стоян Радев, Недялко Стефанов, Гергана Арнаудова, Пламен Димитров, Веселина Михалкова, Миглена Везирова, Станислав Кондов, Константин Соколов, Велизар Емануилов, Даниела Викторова, Свилен Стоянов, Роберт Ваханян, Нейчо Петров – Реджи

Какво става когато синът на собственик на популярен вариететен бар за хомосексуалисти се влюбва в дъщерята на строго възпитан кандидат за политик и младите искат да срещнат семействата си? Казват, че родителите правят всичко за децата си. В спектакъла ще видите и чуете впечатляващи танцови и музикални изпълнения на талантливата варненска трупа.

Пълната програма на фестивала с основна локация ДТ „Рачо Стоянов“ може да видите тук.

Билети може да закупите онлайн или на билетната каса на театъра, а фестивалните карти за всички спектакли на специална цена се продават само на касата.

Актуално

Избрано за вас