България чете заедно: Започва 11-то издание на „Нощ на литературата“ 2022

България чете заедно: Започва 11-то издание на „Нощ на литературата“ 2022

Сподели

България чете заедно: Започва 11-то издание на „Нощ на литературата“ 2022. Литературното събитие се провежда по едно и също време в различни европейски градове. България също ще бъде част от четящите страни в цял свят.

„Нощ на литературата“ е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. За единадесета поредна година България се включва в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература като и тази година изборът е голям и слушателите трябва предварително добре да обмислят маршрута си, защото ще имат възможност да чуят австрийска, унгарска, белгийска, английска, португалска, испанска, датска, френска, немска, ирландска, италианска, македонска, полска, шведска, словенска и чешка поезия и проза.

Но нека обобщим:

Къде?

Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“. В България в инициативата се включват градовете София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, Стара Загора, Шумен, с. Чавдар.

Какво ?

Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език.

Кога ?

На всеки 30 минути в читателските гнезда се чете един и същи откъс от един и същи четец. В 18:00, 18:30, 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 (ще имате 15 минути за слушане и 15 минути за преминаване към следващо читателско гнездо). Например в Полския институт в София актрисата Анета Иванова ще прочете откъс от „Гардеробът“ на носителка на Нобеловата награда за литература за 2018 г. Олга Токарчук.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.

През 2022 година ще отбележим единадесетата Нощ на литературата.

Представителството на Европейската комисия в България отново е съорганизатор на събитието, което всяка година превръща за една нощ много български градове в сцена за четене на нова европейска литература.

В тяхнто “ читателско гнездо“ в музей „Борис Христов“(ул. Цар Самуил 43, гр. София) ще се чете откъс от книгата „Absolvo te“ на Георги Бърдаров. Откъсът ще бъде прочетен от българския актьор и музикант Владимир Михайлов.

Актуално

Избрано за вас