7 от 11: „Всичко, навсякъде, наведнъж“ триумфира на „Оскар“

photo credit: Blaine Ohigashi / ©A.M.P.A.S.

7 от 11: „Всичко, навсякъде, наведнъж“ триумфира на „Оскар“

photo credit: Blaine Ohigashi / ©A.M.P.A.S.
Сподели

7 победи от 11 номинации отбеляза „Всичко, навсякъде, наведнъж“ на церемонията по връчването на „Оскар“ в Лос Анджелис. Второто заглавие, което триумфира по време на най-престижното събитие за кино индустрията, е „На Западния фронт нищо ново“ .

Очаквано от критиците и напълно заслужено

Брендън Фрейзър получи „Оскар“ за най-добър актьор във водеща роля

Златната статуетка Фрейзър получава за ролята си на пагубно затлъстелия Чарли във филма „Китът“. „Значи така изглеждат нещата, когато си сбъднеш мечтите“, заяви през сълзи от щастие актьорът, който прави шеметно завръщане на голям екран с филма на Дарън Аронофски.

Най-добра актриса в главна женска роля е Мишел Йео за нейната игра в номинирания в 11 категории и обрал статуетките през изминалата вечер „Всичко навсякъде наведнъж“.

„За всички момченца и момиченца, които ме гледат тази вечер.

Това е знамето на надеждата!

Дами, никога не допускайте някой да ви каже, че сте прецъфтели“, каза Йео от сцената, стискайки здраво статуетката в ръка, посвещавайки я на майка си и на всички майки по света, наричайки ги супергерои.

Брендън Фрейзър. photo credit: @msayles

Легендата от филмите за Индиана Джоунс Харисън Форд представи номинираните за най-добър филм. „Всичко, навсякъде, наведнъж“ получи 7-ия си „Оскар“, заявявайки се като категоричен лидер на тазгодишните награди. „Направихме този филм по начина, по който ме учеше баща ми, че никой не е по-важен от всеки останал, че никой не е по-важен от печалбата“, заяви Джонатан Уанг при получаване на статуетката.

Джими Кимел зад сцената. Credit/Provider
Al Seib / ©A.M.P.A.S.

Общо 16 актьори бяха номинирани за първи път в някоя от категориите за „Оскар“.

„Семейство Фелбълман“ на Стивън Спилбърг и „Тар“ с участието на Кейт Бланшет останаха с празни ръце,

въпреки големите очаквания.  Същото се случи с „Баншите от Инишерин“ и „Елвис“.

Още в началото на церемонията, чийто водещ отново бе Джими Кимъл, той определи изминалата година като „много добра за филмите“. Воденето му обаче преминава главно под знака на майтапи за миналогодишния шамар, който Уил Смит зашлеви на Крис Рок и плоски шеги.

Очаквано „Пинокио“ на Гийермо дел Торо получи „Оскар“ в категорията за най-добър анимационен филм.

„Анимацията е готова да стъпи на следващо ниво“,

Каза при получаване на златната статуетка режисьорът и сценарист, който нарежда наградата до полученото преди пет години отличие за „Формата на водата“. През 2018 г. лентата му донесе приза за най-добър режисьор.

Гийермо дел Торо. photo credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

 

„Оскар“ за най-добър актьор в поддържаща роля отиде при Ки Хи Куан за ролята си във „Всичко навсякъде наведнъж“. В категорията номинирани бяха още Брендън Глийсън и Бари Коган и двамата за филма „Баншите от Инишерин“, Джъд Хърш за ролята си в „Семейство Фейбълман“ и Браян Тайри Хенри – „Causeway“.

„В мечтите трябва да се вярва!

Затова поддържайте мечтите си живи“, каза след получаване на статуетката Ки Хи Куан.

„Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля получи ослепителната Джейми Лий Къртис за ролята си на Дейрдри Бобейдра във „Всичко навсякъде наведнъж“. 64-годишната Къртис e носителка на награда БАФТА и две награди Златен глобус, най-престижната награда в света на киното Къртис отнася вкъщи за пръв път в 45-годишната си кариера.

„Имам на разположение само 45 секунди и обещах на Джанет Янг да бъда добро момиче!

Ако ви изглежда, че стоя тук сама, не е така. Аз съм стотици други хора“, каза Джейми Лий Къртис със статуетката в ръце.

Останалите номинирани в категорията бяха: Анджела Басет за „Черната пантера: Уаканда завинаги“, Хонг Чао за „Китът“, Кери Кондън за ролята си в „Баншите от Инишерин“ и Стефани Хсу за играта си във „Всичко навсякъде наведнъж“.

Джейми Лий Къртис и Ки Хи Куан. photo credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

 

„Оскар“ за най-добро операторско майсторство отиде у Джеймс Френд за работата му по продукцията на стрийминг платформата Netflix „На Западния фронт нищо ново“.

Филмът „Китът“, където уникално завръщане и превъплъщение на голям екран прави Брендън Фрейзър, триумфира в категорията за грим и прически.

Преди да бъде обявен победителят в категорията за костюми,

водещият церемонията Джими Кимъл излезе на сцената с магаренцето Джени

от филма „Баншите от Инишерин“.

Дизайнерът Рут Картър грабна статуетката за филма „Черната пантера: Уаканда завинаги“.

Салма Хайек и Антонио Бандерас представиха номинираните в категорията за най-добър чуждоезичен филм. И в тази категория победител стана филмът, адаптация на роман на Ерих Мария Ремарк от 1929 г., „На Западния фронт нищо ново“. Лентата от  Германия има цели 9 номинации.

„Оскар“ за най-добър документален късометражен филм

отиде при „Шепнещите на слонове“ от Индия.

„Оскар“ за най-добър анимационен късометражен филм  се присъди на „Момчето, къртицата, лисицата и коня“.

Оскар за дизайн на продукцията отново отиде за филма „На Западния фронт нищо ново“, както и този за най-добър саундтрак.

За визуални ефекти статуетката отиде при екипа, който стои зад блокбастъра на Джеймс Камерън „Аватар: Природата на водата“.

Най-добър документален филм заслужено и очаквано, предвид политическата обстановка и не само, е за „Навални“. По-рано филмът, режисиран от канадеца Даниъл Роър, в който голямо участие има българският разследващ журналист Христо Грозев, взе награда БАФТА.

Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин с лаптоп.

Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза режисьорът Даниъл Роър.

„Мечтая си за деня, в който Алексей – ти, любов моя, ще си свободен и нашата страна ще е свободна“, каза Юлия Навални, съпруга на руския опозиционер, който излежава присъда в затвора днес, от сцената на Долби Тиатър в Лос Анджелис.

Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.
Музика и танци

Цветни и усмихнати танцьори изпълниха песента „Naatu Naatu“, която стана първата в историята песен от индийски филм, номинирана за „Оскар“. „Наату“ е дума на езика телугу, обозначаваща етническа идентичност.

Час след началото на церемонията Лейди Гага зазими Долби Тиътър с изпълнението си на „Hold My Hand“ – водещата песен от саундтрака на „Топ Гън: Маверик“.

„Всички имаме нужда един от друг, с много любов да минем през този живот и всички понякога имаме нужда от герои. Може да установиш един ден, че ти може да си собственият си герой, дори от вътре всичко да е празно“, каза певицата, след като призна, че е написала текста един ден в мазето.

 

 

Риана, която също получи първата си номинация за „Оскар“ в категорията за най-добра оригинална песен, изпълни пред гостите на 95-ите награди Оскар „Lift me up“. Песента е от саундтрака на филма „Черната пантера: Уаканда завинаги“ на Marvel.

Академията за филмово изкуство не забрави

и всички лица от света на шоубизнеса – актьори, актриси, режисьори, гримьори и др., които починаха през последната година. В тяхна памет по време на церемонията със съпровод на пиано и китара пя Лени Кравиц.

 

 

Оскар за най-добър режисьор отиде при Даниел Куан и Даниел Шайнърт за „Всичко, навсякъде, наведнъж“.

„Режисьорът не е нищо без екипа и без семейството си.

Геният не идва от индивиди, геният се появява от колектива

Ние сме продукт на нашия контекст, ние идваме от нещо“, каза след като взе поредната статуетка Даниел Куан.

Останалите номинирани в категорията бяха: Мартин Макдона за неговия филм „Баншите от Инишерин“, Стивън Спилбърг за най-личния му филм „Семейство Фейбълман“, Тод Фийлд за „Тар“ и Рубен Йостлунд за абсурдния разказ за съвремието „Идиотският триъгълник“.

Даниел Куан и Даниел Шайнърт
photo credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

В категорията за най-добър оригинален сценарий триумфира филмът с най-много номинации „Всичко навсякъде наведнъж“. Останалите номинирани бяха „Баншите от Инишерин“, „Семейство Фейбълман“, „Тар“ и „Идиотският триъгълник“.

Сара Поли с Флорънс Пъг и Андрю Гарфилд.
photo credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

„Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий получи Сара Поли и филмът „Жените говорят“, в който участва Франсис Мокдорманд. Лентата проследява живота на група жени в религиозна колония, които се опитват да примирят вярата си с поредицата от изнасилвания, извършени от мъжете в тази изолирана група.

Останалите филми, номинирани в категорията, бяха: „На Западния фронт нищо ново“, Glass Onion: A Knives Out Mystery, Living и „Топ Гън: Маверик“.

Наградата за най-добър звук получи „Топ Гън: Маверик“, който приключи 2022 г. като касов шампион с почти 1.5 милиарда долара приходи от прожекции по света.

индийският филмов продуцент Гунит Монга. photo credit: Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S.

Индия се изкачи на „върха на света“, след като песента „Naatu Naatu“ от филма RRR (съкратено от Rise Roar Revolt) на режисьора С.С. Раджамули, спечели статуетката за най-добра оригинална песен, оставяйки песните на Риана и Лейди Гага назад в класирането.

Оскар за постижения в категория монтаж получи Пол Роджърс за „Всичко навсякъде наведнъж“.

Актуално

Избрано за вас