Филм за Ник Кейв в Дом на киното

Снимка: Дом на киното

Филм за Ник Кейв в Дом на киното

Снимка: Дом на киното
Сподели

Биографичният филм за Ник Кейв THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE, посветен и на Уорън Елис ще бъде излъчен в Дом на киното в София. Дом на киното в София става част от глобалната премиера на документалния филм двамата музиканти.

Филм за Ник Кейв в Дома на киното

На 11 май в Дома на киното се състоя премиерата на документалния филм THIS MUCH I KNOW TO BE TRUE, посветен на творческия тандем – Ник Кейв и Уорън Елис. Следващата дата, на която може да гледате документалния филм за двамата музиканти е 19.05.2022г.

Ник Кейв е един от онези музиканти, които умеят да хипнотизират с гласа си. Известен с баритоновия си глас и като фронтмен на рок групата Nick Cave & the Bad Seeds, музиката на австралийския изпълнител се отличава с емоционална наситеност. Влияния на различни стилове и лирични обсесии, свързани със смъртта, религията, любовта и насилието обитават текстовете на песните му. Основните жанрове, в които твори са post-punk, alternative rock, gothic rock. В по-ранните си години музиката на групата има гаражно и дори експериментално рок звучене.

Негов верен спътник в творческия процес винаги е бил австралийския композитор Уорън Елис. В последните години на музикалната световна сцена все повече започна да се утвърждава дуото Кейв-Елис. И двамата музиканте издадоха два албума заедно – Ghosteen от 2019 г. и Carnage, който излезе през 2021 г.

Сега, през новата 2022 г. ни очаква документален филм, посветен на тяхната креативна колаборация. Благодарение на кинолентата зрителите и музикалните фенове ще могат да се запознаят отблизо с работата на музикантите. Филмът разглежда най-вече композирането и първите изпълнения на техните албуми.

Това далеч не е първият филм, посветен на австралийския музикант.

„This Much I Know To Be True“ може да бъде видян и като своеобразно продължение на документалния филм на режисьора Андрю Доминик от 2016 г. „One More Time with Feeling“. Интересно документално попадение е филмът „20,000 Days on Earth“ от 2014 г., който проследява 24 часа от живота на Ник Кейв. В най-новия филм участие взима и синът на Ник Кейв – младият Ърл Кейв.

Филм за Ник Кейв в Дом на киното.

Прожекцията на филма „This Much I Know To Be True“ за Ник Кейв и  Уорън Елис е част от програмата на „Кино Резонанс – място за култура и търсещи умове“ – уютното пространството за културен обмен, част от европейски проект, реализиран в четири киносалона в централна и източна Европа, като един от тях е Домът на киното в София.

Актуално

Избрано за вас