Скъли от „Досиетата Х“ вдъхнови поколение жени лекари и инженери

Скъли от „Досиетата Х“ вдъхнови поколение жени лекари и инженери

Сподели

Едва ли ще се изненадате, ако научите, че телевизията носи някаква отговорност за моделирането на обществото.

Доказано е, че актьори, риалити предавания и истории в медиите могат да променят и оформят живота ни фундаментално.

Едни спомагат за разрухата, други – за вдъхновение.

В блога „Наука и критично мислене“ Йордан Стефанов стъпва върху проучвания, реализирани назад в годините, за да отговори на въпроса на какво ТВ предаванията могат да научат аудиторията.

В телевизионния афиш не липсват повърхностни риалити формати, които залагат на интригата между участниците като основен мотив. За пример се посочва едно от най-коментираните риалити у нас – „Ергенът“.

В последните два месеца в домовете на зрителя, избрал прайм тайма на една от националните телевизии, влизат йога и учителка по рисуване, фолк звезда и предприемач, заедно с инфлуенсърки със стотици кубици достойнство в пазвите.

Алтернативата обаче е доста по-трудна за реализиране… А тя е създаване на интересно, привличащо съдържание, което е с такова високо качество, че оставя своя значим отпечатък дори в историята. Такъв е и случаят със сериала „Досиетата Х“.

@OfficialTheXFiles
„Ефектът Скъли“ променя отношението на жените към науката.

Агент-докторът Дейна Скъли (Джилиън Андерсън), която знаеше как да открива доказателства в научно-фантастичния американски сериал на Крис Картър, завладя зрителя преди точно 20 години.

Още с излъчването му през 1993 година много млади момичета искат да станат следващото поколение лекари, юристи, инженери, учени. Така наречените STEM.

Според проучването на Geena Davis Institute „Ефектът Скъли“ въздейства върху 50% от момичетата и жените, гледали сериала, да проявят интерес към науката. А за почти 2/3 от жените-учени, почитателки на „Досиетата Х“, образът на Скъли бил модел за подражание.

В анкетното проучване са участвали 2021 човека.

Когато медиите са основен информационен източник за много хора, те могат да създадат нови модели на подражание, да предоставят различна гледна точка по житейски въпрос, който ни вълнува, да променят мнението ни, да моделират желанията ни.

„Истината е някъде там“

Реализиран преди 30 години, „Досиетата Х“ е сред сериалите, които промениха телевизията завинаги. Сериалът печели 5 награди „Златен глобус“ и над 10 награди „Еми“. Между 2016 и 2018 г. на малкия екран се появиха още няколко сезона. В края на март тази година обаче медиите зад океана, прошепнаха, че хитовата поредица ще се завърне. Под въпрос обаче е дали Джилиън Андерсън и Дейвид Духовни ще възстановят ролите си на Скъли и Мълдър.

Фотокредит: @OfficialTheXFiles

Актуално

Избрано за вас