Евреи бойкотират търг на нацистки бижута за 150 милиона долара

Фотокредит: Reuters

Евреи бойкотират търг на нацистки бижута за 150 милиона долара

Фотокредит: Reuters
Сподели

Евреи публично осъдиха продажбата на ценни бижута на стойност милиони долари, които са принадлежали на Хайди Хортен, чиито съпруг е натрупал състоянието си в нацистка Германия.

Хортен е била австрийска наследница, а съпругът й Хелмут Хортен е бил германец и член на нацистката партия. Той е този, който поема еврейските фирми, след като собствениците им напускат Германия през 30-те години на миналия век.

Аукционната къща Christie’s сега пуска на пазара 700 бижута, които

се оценяват на повече от 150 милиона долара,

споделят от BBC. Приходите ще отидат за благотворителност, включително за изследване на Холокоста, а Christie’s също ще направи „значителен принос“ за добри каузи.

Хортен почина миналата година на 81 години, със състояние от 2,9 милиарда долара

Съпругът й, който почина в Швейцария през 1987 г., пое текстилната компания Alsberg, след като нейните еврейски собственици избягаха през 1936 г.

Хайди Хортен с огърлицата Briolette of India / Фотокредит: The Heidi Horten Foundation

Това е първият от няколкото еврейски бизнеса, които той придобива по време на нацисткото управление. Неговият универсален магазин Horten AG става един от най-големите в Германия. 

Колекцията за търга включва 90-каратовата диамантена огърлица Briolette of India от Хари Уинстън и Sunrise Ruby, диамантен пръстен от Cartier, чиято стойност

се оценява на около 20 милиона долара

Почти 100 броя ще бъдат продадени в Женева в сряда, и още 150 в петък, като повече ще бъдат продадени онлайн по-късно през годината.

Търгът предизвика гняв сред еврейските групи с призиви продажбата да бъде спряна. Центърът „Саймън Визентал“, базирана в САЩ еврейска правозащитна група, настоя Christie’s да не пристъпва към продажбата.

Милиардите на Хортенс, използвани за изграждането на тази колекция, също са

сборът от печалбите от нацистката „аризация“

на еврейските универсални магазини“, пишат до аукционната къща.

Хайди и Хелмут Хортен / Фотокредит: The Heidi Horten Foundation

Арианизацията е термин, използван от нацистите за отнемане на собственост от евреи и предаването й на неевреи, както и изключването на евреите от бизнеса.

Въпреки че приходите са дарени за благотворителност и образование за Холокоста, Американският еврейски комитет заяви, че това „не е достатъчно“. Вместо това търгът трябва да бъде спрян, докато не бъдат положени сериозни усилия да се определи каква част от това богатство идва от жертвите на нацистите“, се казва в изявлението.

След това Christie’s трябва да насочи богатствата от Хортенс

„към нуждаещите се и немощни оцелели от Холокоста, които все още са сред нас,

и образователните програми, които разказват техните истории“, добави групата.

Но Christie’s защитиха продажбата.

„Фондацията и Christie’s знаят, че всички приходи отиват за благотворителни организации, благотворителните организации са: защита и благосъстояние на децата, медицински изследвания и достъп до изкуствата“, каза нейният международен ръководител Рахул Кадакиа пред агенция AFP. „Ние вярваме, че в крайна сметка постъпленията от продажбата ще са от полза и това е причината да решим да се заемем с проекта“, добави той.

 

Актуално

Избрано за вас