Клаудия Кастелучи превръща сцената на Топлоцентрала в древен Рим

Клаудия Кастелучи превръща сцената на Топлоцентрала в древен Рим

Сподели

Танцовият спектакъл „At the beginning of the city of Rome“ на Клаудия Кастелучи е сред основните акценти в международната програма на РЦСИ Топлоцентрала този сезон.

Това е и първият спектакъл на световноизвестната хореографка и драматург, който ще бъде поставен на българска сцена.

На 20 и 21 май Клаудия Кастелучи и шестима танцьори от трупата ѝ ще отведат софийската публика в Древен Рим.

Танцът носи оригиналното заглавие „All’inizio della città di Roma“. Разказ за началото на масовото общество, когато човек започва да губи представата за мярка. Заглавието на пърформанса връща публиката в зората на най-обширната европейска цивилизация.

Когато възниква нуждата да бъдат регулирани отношенията на човека с вещите, чието количество расте невъобразимо.

Хореографията на Клаудия Кастелучи изразява фактите, последиците, решенията и договорките, резултат от определена траектория на човешките постъпки.

Коста Каракашян – нова орбита за танц пред съвременния артист

Предстоящото представление на голямата сцена на Топлоцентрала не е първото гостуване на хореографката у нас. В края на месец март Кастелучи бе в София по покана на Народен театър „Иван Вазов“ и обсъди с екипа му съвместни бъдещи проекти.

фотокредит: Народен театър „Иван Вазов“

Посещението ѝ стана и повод РЦСИ Топлоцентрала и Народен театър да потвърдят желанието си да си партнират. Желанието е за по-разширеното представяне на работата на Клаудия Кастелучи и други водещи имена от европейската сцена пред българска публика.

В рамките на посещението си Кастелучи гледа и спектакли от репертоара на първата ни сцена.

Театралната компания на Клаудия, нейния брат Ромео Кастелучи, Киара и Паоло Гуиди – Socìetas Raffaello Sanzio (вече Societas), е основана през 1981 г. в Чезена, Италия. Тя се утвърждава на международната сцена с радикално преоткриване на театралния език, смесване на пластично и визуално, изследване на различните идеи за време във фикционалното и реалното пространство. От години Клаудия Кастелучи се занимава с различни перформативни практики, основани на работа с ритъма, като смесва текст, движение, музика и глас. През 2020 г. получава Сребърен лъв за танц от Биеналето във Венеция.

Актуално

Избрано за вас