Даряват с любов, икони и тиквеници Васко Василев на акустичното турне

Даряват с любов, икони и тиквеници Васко Василев на акустичното турне

Сподели

Концертите от акустичното турне на Васко Василев започват като храм на класическата музика, ескалират във фламенко ритъм,

и завършват като рок експлозия с мащаб за стадион

В това се убеди екипа на artportal.news през последните три дни, в които виртуозният цигулар мина през Габрово, Разград и Варна.

Най-младият концерт майстор в историята на Кралската опера е повод за национален празник

във всяка от пръскащите се по шевовете зали. Подкрепен от своите братя по сцена от Испания и Аржентина – Карлос Йаве (китара), Хуан Ередия (перкусии) и Жилберто Перейра (бандонеон), Васко избухва с енергията на Питър Пан.

Сетивен, преживяващ всяка нота с мимиките си, влагащ всяка своя клетка в композициите, той радва публика на възраст от 6 до 106

Любопитен е фактът, че в минутите за среща с него след концерта се оформя малка агитка от подрастващи. Деца, които го гледат в очите, без да мигнат, говорят му на „вие“ и сякаш всеки момент ще извадят от джоба си договор за друга бестселър обиколка на театри и читалища в Северозапада.

Сиеста на групата – пълно размазване след ударната поредица от 7 концерта, стартитали в края на май.

Особено трогателни са минутите на Васко Василев с възрастните хора, които

идват смирени, чисти, с думи на благодарност, че въобще им се е случило момчето с цигулка от „Люлин“ в този живот

Плачат. Спонтанно му целуват ръка и проявяват щедростта, с която артистът се е раздал преди минути от сцената. И му подаряват какво ли не „за из път“ – от тиквеници до икони. Най-ценна, разбира се, за Васко остава любовта.

Интересна е и една нова порода, която не съм виждала досега в публиката на Васко –

стабилни мъжаги, сякаш излезли от филм на Гай Ричи, в който пиршеството на анцузите, ланците и кожените якета е заглушено от цигулката

Очевидно доведени от жените си, първоначално те се чувстват като заложници на музиката, но до края на шоуто са екзалитрани като на футболен мач. И идват да раздрусат смело ръката на „централния нападател“.

„Браво, Вася!“, си казвам и аз заедно с батките, отворили сетивата си за звук, различен от излизащият от деколтето на Цеца Величкович. Убеждавам се, че в неговия случай дори музиката не е толкова силен двигател. Нито техническата прецизност. Енергията е.

Когато имаш добър човек, зад чиито чар детето не спира да се смее, животът ти поне за тези 90 минути се превръща в пясъчник от забавачка

И си просто щастлив тук и сега, а емоционалния ти багаж е паркиран някъде пред залата.

Експанзията на доброто с цигулка Васко Василев продължава довечера в  Добрич. В следващите пет дни предстоят още пет концерта, като големият финал е зала 1 на НДК в София. Ще се видим там.

 

Фотокредит: Facebook Vasko Vassilev Official

Актуално

Избрано за вас