Николай Тонков енергизира Виена с „Цветни полета“

Николай Тонков енергизира Виена с „Цветни полета“

Сподели

Авторът на кампанията Like.Bulgaria Николай Тонков гостува във Виена с изложбата „Цветни полета“. Енергизиращите сетивата принтове са достъпни до 25 май в залите на БКИ ”Дом Витгенщайн”.

Работейки с iPad, Тонков преосмисля класическите техники на рисуване по дигитален начин

По този начин той успява да размие разделителната линия между дигиталното и класическото изкуство в творбите си, както формално, така и по отношение на съдържанието.

Темите му са генерирани от ежедневието – портрет на жена, мъж с шапка, голо женско тяло, зебра – на пръв поглед всичко е просто и ясно, но тези изображения остават за дълго в съзнанието заради тяхната експресивност.

Тонков умее да  предава чувства и настроения с няколко щриха,

създавайки неповторима атмосфера и изваждайки образите далеч от тяхната битова среда.

Цветни полета, мощни живописни щрихи, квадратни формати –  висококачествени принтове в лимитиран тираж 10/10. Това са творбите на Тонков. Всичко се върти около цвета, светлината и композицията.

Николай Тонков е графичен дизайнер с постоянен адрес в Берлин

и основната му работа е свързана със създаването на корпоративна индентичност и бранд. През 2018 той разработи новата визия на БНТ, автор е на десетки визуални концепции за български и чуждестранни медии.

Още от ранни години талантът му е забелязан и насърчаван от родителите му. Това е начинът, по който той изразява чувствата и състоянията, през които той преминава. През 1988 завършва Националното училище за изящни изкуства в София. В търсенето на нови хоризонти и предизвикателства,

в бурните години на прехода 1991 заминава да продължи образованието си в Берлин,

където записва специалност графичен дизайн. Силното чувство за естетика в него го кара да намери по близък контакт в комерсиалната част на изкуството, а именно приложната графика.

Изразните средства, които използва в графичния дизайн отново се базират на чувство му за стил, цвят и форма. За почти 30 години, през които той ръководи двата си офиса на студио formschlag в Берлин и София, постига големи успехи в осъществяването на редица мащабни национални и интернационални проекти.

 

Актуално