Реконструкция: „Помпиду“ затваря за 5 години

Реконструкция: „Помпиду“ затваря за 5 години

Сподели

Центърът за изкуство и култура „Жорж Помпиду“ в Париж, който съхранява предмети на изкуството от цял свят и е горд собственик на най-богатата колекция от съвремнни творби в Европа, ще бъде затворен за 5 години.

Преместването на картини започва през есента на 2024 година и ще продължи до лятото на следващата 2025 година, когато вратите на един от най-известните музеи в света затварят за обществеността.

Обявеният, в сайта на музея, график на проекта за реновация предвижда пълното затваряне на сградата да настъпи през декември 2025-а или в началото на следващата година.

Ремонтните дейности ще продължат до 2030 година.

Френското министерство на културата обяви плановете си, скоро след като разбрахме, че инициативата на фондация „Българско изкуство и култура” – наши автори да бъдат част от колекцията на „Помпиду“, е подновена.

„Помпиду“ иска съвременно българско изкуство

За по-малко от 50 години, колекцията на музея „Помпиду“ в Париж се е увеличила десетократно. На няколко етажа се съхранява световно съвременно изкуство – от Пабло Пикасо до Василий Кандински.

Музеят разполага с колекцията от 120 000 произведения на изкуството, от които само 5% са изложени.

Фасадата му от цветни тръбопроводи привлича подледите още откакто Жискар д’Естен прерязва лентата през 1977 година.

„Въпреки че пространствата на музея ще останат на същото място в сградата при повторното му отваряне, експозицията ще бъде изцяло преработена с категоричен мултидисциплинарен подход“, казват от „Помпиду“.

Ремонтът предвижда и подобрения по покрива. Фотокреди: centrepompidou.fr

Ателието „Бранкузи“ ще бъде инсталирано в сърцето на основната сграда.

Сегашното пространство ще бъде трансформирано в място за ресурси и изследвания, като се подчертаят богатите фондове на библиотеката „Кандински“ и архивите на центъра.

В центъра ще „затупти ново сърце“, посветено на съвременното творчество, където ще се отдели специално внимание на киното и представленията. Ще бъдат създадени нови пространства за младите, където акцент ще са художествени практики, игри и четене.

От музея казват, че още при проектирането идеята на архитектите Ричард Роджърс и Ренцо Пиано е за отворено пространство. Затова ремонтът ще преобрази и пространствата, разположени на нивото на улица Сен Мери.

Фотокреди: centrepompidou.fr

По време на затварянето някои от произведенията на изкуството ще бъдат преместени в други музеи в Париж, а в регионите из цяла Франция са планирани над 100 изложбени проекта.

Картина на Дейвид Хокни. Фотокреди: centrepompidou.fr

 

Картина, представляваща неопластицизма на Пиет Мондриан (в ляво) и „Радостното изкачване“ на Василий Кандински (в дясно). Фотокреди: centrepompidou.fr

Ремонтът ще струва над 260 милиона евро, за да бъде музея в крак с по-новите парижки институции и конкуренция.

Културният проект, съпътстващ техническото обновяване на център „Помпиду“, се оценява на допълнителни 180 млн. евро, от които 19 млн. евро вече са финансирани.

Какво ще се случи с част от персонала на музея, който наброява приблизително 2000 души, е „в процес на проучване“.

Актуално

Избрано за вас