Когато фолклора диша кубински джаз: Роберто Фонсека и „Нови български гласове“ изстрелват „Отвъд нотите“

Когато фолклора диша кубински джаз: Роберто Фонсека и „Нови български гласове“ изстрелват „Отвъд нотите“

Сподели

Пианистът от Buena Vista Social Club Роберто Фонсека и носителите на „Латино Грами” камерен хор “Нови български гласове”  се завръщат в България с проекта „Отвъд нотите“.

Родният фолклор ще диша през огъня на кубинския джаз в три концерта:

Пловдив (30 юни), Варна (2 юли) и София (4 юли).

Любовта на Фонсека към българския фолклор датира отдавна. “Когато се обърнеш към другия с уважение и с желание да научиш нещо от него и основната цел е да преживееш пълноценно музиката,

а с нея и радостта от живота, тогава красотата си идва сама.

Днес спокойно можем да кажем, че Роберто Фонсека е голямото име в кубинската музика – композитор, аранжор, пианист, който има какво да каже и го казва ясно и на висок глас.

Той е представител на новата генерация музиканти във великата формация Buena Vista Social Club. Британският Guardian го определя като ”невероятно надарен пианист, композитор и лидер на бенд“. 

Роберто Фонсека има 10 албума зад гърба си и е работил с всички големи имена

в кубинската и джаз сцена – от Ибрахим Ферер и Омара Портуондо, през Хърби Хенкок до Ибрахим Малууф. Всеки негов проект умело представя различните музикални традиции на Америка, Куба, Бразилия, Африка, а вече и България.

Историята на настоящия проект “Отвъд нотите” започва още в далечната 2008 г., когато  Фонсека гостува на фестивала „Джаз Плюс“ със своя квинтет. Това негово идване в България съвпада с края на европейското му турне. Роберто решава да се наслади на няколко свободни дни, потапяйки се в атмосферата на стара София. Преживяното впоследствие се трансформира в пиесата му Bulgarian – част от албума му Akokan (2009).

По онова време е влюбен в една конкретна песен – “Девойко мари хубава”

Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и хор „Нови Български гласове“, водени от маестро Георги Петков, се случва в невъзможната пандемична година 2020 г. Но поставените множество препятствия от всякакъв характер не са пречка пред осъществяването на силната музикална идея.

Кубинският пианист има всички основания да се уповава на младият вокален състав. Още със създаването си през 2012 г.  за проекта „Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор“

им е отредено да работят на голяма сцена с известните фламенко артисти

Арканхел, Дани де Морон, Агустин Диасера, Попо, Рикардо Морено и акустичния джаз китарист Антонио Форчоне. Заедно те записват на живо по време на три концерта в Испания албума Al Este del cante през 2017 г., който печели „Латино Грами“  за най-добър фламенко албум.

На сцената Роберто Фонсека ще бъде подкрепен от бенд в състав Янди Мартинес (бас) и Рули Ерера (ударни). В тази продукция на „Джаз Плюс” и „Монтуно Продуксионес” ще можем да чуем нов, мащабен вокален аранжимент на Георги Петков на пиесата на Роберто Фонсека Bulgarian.

“Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог”, заяви  Фонсека,

виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Билети за концертите – в мрежата на Eventim.

 

Фотокредит: „Джаз плюс“

Актуално

Избрано за вас