Деветминутни аплодисменти за Скорсезе в Кан (снимки + видео)

Деветминутни аплодисменти за Скорсезе в Кан (снимки + видео)

Сподели

Деветминутни овации получи Мартин Скорсезе за новото си заглавие „Убийци на цветната луна“. Това е една от най-очакваните премиери за тазгодишния филмов фестивал в Кан.

Звездният състав на филма привлече тълпи от фенове на червения килим на булевард „Кроазет“. Официалните фотографи на фестивала се се състезаваха за най-добрия кадър, който да побере триото Скорсезе, Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо.

Тоби Магуайър, Кейт Бланшет, Роби Уилямс и Кирстен Дънст

бяха сред знаменитостите, които присъстваха на прожекцията на близо четиричасовия филм в луксозния Grand Theatre Lumiere, споделят от Reuters.

Фотокредит: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Роби Уилямс / Фотокредит: @festivaldecannes

Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро – две от музите на режисьора, носител на „Златна палма“ за „Шофьор на такси“ от ’76-та, се срещат на снимачната площадка на криминалната уестърн драма. Именно Де Ниро е звездата в единствения филм на Скорсезе, отличен със статуетката от Кан.

Веднага след премиерата на „Убийци на цветната луна“ Никълъс Бардър от BBC написа: „Уестърнът на Скорсезе предизвиква „смесени чувства“ и е „криволичещ“.

Фотокредит: @festivaldecannes

Филмът е базиран на едноименния бестселър. Сюжетът разследва подозрителната поредица от убийства на заможни представители на племето осейдж в щата Оклахома. Лентата хвърля поглед и към формирането на ФБР, по линия на оригиналната книга.

Филмът е с продължителност от три часа и двадесет и шест минути, като това не се хареса особено много на някои от критиците. Въпреки това, лентата бе добре приета в Кан.

„Филмът е наситен със забавни разговори, внезапни убийства и режисьорски похвати, присъщи само на Скорсезе“,

пише още BBC и продължава:

„Красива, старателно проучена уестърн драма, в която на пръв поглед не са спестени никакви средства за костюми, ретро автомобили и реконструирани градове. Филмът е епизодичен – по-скоро като минисериал – и това отчасти се дължи на решението на режисьора да се съсредоточи върху героите на Де Ниро и Ди Каприо“.

Фотокредит: REUTERS/Yara Nardi

„Убийци на цветната луна“ беше показан в паралелната селекция, въпреки че директорът на фестивала Тиери Фремо сподели, че е

изпратил специална покана за участие в конкурсната надпревара за „Златна палма“. 

Бурните аплодисменти щяха да продължат и по-дълго, но Скорсезе не се сдържа и грабна микрофона, за да изкаже своите благодарности на племето осейдж, както и на Apple+ TV.

„Това беше толкова трогателно преживяване, не мисля, че някога съм преживявал нещо подобно“, заяви 80-годишният Мартин Скорсезе след прожекцията.

„Беше невероятно преживяване да живеем в този свят“, каза още нюйорчанинът, спомняйки си за снимачния период в Оклахома.

„Убийци на цветната луна“ ще излезе в киносалоните на 20 октомври.
Мартин Скорсезе / Фотокредит: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP


Четете още: 

Уестърнът на Скорсезе с Ди Каприо и Де Ниро влиза в кината през октомври

The Film Foundation на Мартин Скорсезе възражда стари ленти в онлайн платформа

Стивън Спилбърг: Редактирането на стари филми е цензура

Актуално

Избрано за вас