Френските медии са впечатлени: В Монтана отделят по 50 лв за концерт на Васко Василев

Френските медии са впечатлени: В Монтана отделят по 50 лв за концерт на Васко Василев

Сподели

На финала на акустичното си турне в България Васко Василев обобщи преживяното в интервю за „Франс прес“. 

„За мен беше много важно да свиря в градове, които са домакини на малко културни събития“, споделя виртуозният цигулар.

Медията е впечатлена, че в най-бедния район в Европейския съюз – Монтана, хората са отделяли от залъка си,  за „да се насладят на концерт от световно ниво“.

Майсторът на тънката струна стартира фламенко тура си в България непосредствено след коронацията на Чарлс III. Залите в България със сигурност нямат нищо общо с аристократизма и историческата стойност на Уесмининстърското абатство, където Василев свири за краля.

Въпреки това зрителите изпълват салоните, а билетите винаги се разпродават. „Франс прес“ напомня,  че българинът е готов да отдели между 30-50 лв, за да

„да забрави ежедневието си и да навлезе в един вълшебен свят“.

Турнето му в родината е дълго планирино още преди смъртта на Елизабет Втора. Цигуларят със златни ръце не би се отказал от възможността да зарадва българската публика за нищо на света. Дори и разбитите пътища не го спират – Васко Василев шофира сам от град на град. Василев обиколи 14 български града в рамките на Акустичното си турне. Последният грандиозен концерт от турнето у нас беше на 13 юни в Зала 1 на НДК.

Фотокредит: БГНЕС

„Идеята за продължение на акустичното ни турне се появи по средата на декемврийските концерти. Толкова

много щастие изпитахме при общуването с хората, че като на шега се разбрахме да опитаме да се върнем в колкото можем повече места

и градове. Преценихме, че първата половина на месец юни в залите няма да има нужда от така проблемното навсякъде отопление, разместихме програмите си и ето ни, отново готови за път, за много смях и още повече банички“, споделя Василев според СЕГА.

И въпреки, че може да се похвали със световна кариера,

Василев споделя, че „винаги се е чувствал българин“.

Българите му отвръщат с безрезервна любов и популярност в родината.

Между два от своите концерти в България, цигуларят си спомня за грандиозната церемония по коронацията на крал Чарлз, която се проведе на 6 май. Събитието го е белязало повече от всяко едно друго в богатата му кариера.

„С участието си в това събитие, което се случва един или два пъти в рамките на век, ние станахме част от историята.“

Току що завършил турнето си в България, Василев заминава за Япония с Кралския балет на Лондон. „Ние, музикантите, сме номади – винаги сме в движение.“

Актуално

Избрано за вас