„Телесна линия на мисълта“ разтърсва „Антистатик“

„Телесна линия на мисълта“ разтърсва „Антистатик“

Сподели

Румънско-канадското представление „ТЛМ – телесна линия на мисълта“ ще има премиера тази вечер в „Топлоцентрала“. Събитието е част от афиша на 16-тото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Първите минути на това представление карат зрителите да си мислят, че то е изключително „телесно“, разказващо за приликите между хората и животните

„ТЛМ – Телесна линия на мисълта“ обаче не е посветено на тялото, а на всеки от нас. Като микробен отпечатък и дори като система от взаимнообуславящи се бактерии, едновременно силна и крехка.

Замислено като хибриден спектакъл, конференция и хореографско шоу,

представлението ни пренася през миризмата, размножаването, физическите упражнения, имунитета и ни приземява в едно ново измерение на това какво може да наречем „идентичност“, разказват от „Антистатик“.

Симона Дяконеску е румънска хореографка и режисьорка, която работи в различни жанрове и формати. Работата й е основана на изследвания и научен принос в областта на танца и маргинални исторически събития. Завършва бакалавърска и магистърска степен в катедрата по хореография на Националния университет по театър и кино в Букурещ, като притежава и допълнителна бакалавърска степен по филмова режисура.

Основател на Tangaj Collective и на Международния фестивал на танцовия филм в Букурещ

Нейни творби са селектирани и представяни на фестивали, конвенционални сцени, неконвенционални пространства, кина, галерии и музеи, архитектурни обекти, достигайки до публика от Европа, Канада, САЩ, а напоследък и от Африка.

Ванеса Гудман е артистичен директор и хореограф на танцовото общество Action at a Distance. Казва, че живее и работи на изконните земи на народите Musqueam, Squamish и Tsleil-Waututh – коренно население на Канада.

Привлечена е от изкуство, което има тежест и смисъл отвъд чисто естетическия,

и използва хореографията като възможност да изследва човешкото състояние. Има бакалавърска степен от университета „Саймън Фрейзър“ (SFU) и работи с Алексис Флетчър, Springboard Dansé Montréal, Votive Dance, Lamon Dance, Modus Operandi и The SFU rep class. През 2013 г. получава наградата на Айрис Гарланд към Танцовия център и участва в програмата им „Юланда М. Фарис“. Нейни работи са представяни на местно, национално и международно ниво в Канада, САЩ, Европа, Обединеното кралство и Южна Америка.

Актуално

Избрано за вас