„Балонено куче“ за 42 хил. долара е счупено от посетител

Снимка: JEFF KOONS STUDIO

„Балонено куче“ за 42 хил. долара е счупено от посетител

Снимка: JEFF KOONS STUDIO
Сподели

Скулптурата „Балонено куче“ на артиста Джеф Кунс е била случайно съборена от колекционерка на изкуство и се е разбила на пода на галерия в Маями в четвъртък вечерта. Цената на творбата е била покрита от застраховка.

Двадесетгодишното произведение е било от син порцелан

и е било високо около 38 см. Според репортаж на Miami Herald творбата е била изложена в рамките на панаира за съвременно изкуство „Арт Уинууд“.

„Когато скулптурата падна на земята, беше като при автомобилна катастрофа, която привлича огромна тълпа на магистралата“, казва пред „Хералд“ Стивън Гемсън, художник и колекционер на произведения на изкуството от Уинууд.

Кунс предполага, че жената може би е позволила на любопитството да надделее над нея. Вследствие обаче се разбира, че тя не е просто посетител, а колекционер на произведения на изкуството.

Разбитата порцеланова скулптура е била миниатюрна версия на 12-метровия оригинал

на Кунс, изработен от огледално полирана неръждаема стомана в Лос Анджелис. Между 1994 г. и 2000 г. Кунс възпроизвежда скулптурата като по-малка серия в различни цветове, размери и материали. Една от масивните оранжеви версии е продадена за 58,4 млн. долара през 2013 г.

През 2016 г. друго порцеланово „Балонено куче“ е разбито и Кунс изглежда не е взел отношение към творбата или инцидента, както съобщава Page Six. „Срамно е, когато се случи нещо подобно, но, знаете ли, това е просто порцелан.“, каза той. „Наистина сме късметлии, когато се чупят само предмети, когато има такива малки инциденти, защото те могат да бъдат заменени.“ Явно Кунс остава оптимист при подобни случки.

Темата за счупеното „Балонено куче“ набра сили в социалните мрежи. Някои все още вярват, че счупените парчета могат да струват много пари, и предлагат счупените парчета да се съберат на едно мято.

Актуално

Избрано за вас