Филмът „Уроците на Блага“ с поредна международна награда

Филмът „Уроците на Блага“ с поредна международна награда

Сподели

Филмът „Уроците на Блага“ спечели поредно международно отличие. Най-новата продукция на българския режисьор Стефан Командарев бе отличенa с голямата награда на журито на Международния филмов фестивал в Рим. Страхотната новина съобщи самият той във Фейсбук.

„Голямата награда на журито на Festa del Cinema di Roma за „Уроците на Блага“! Честито на прекрасните актьори, на великата Ели, на целия страхотен екип!!! Veni, vidi, vici!!!“, написа Командарев.

Фестивалът се проведе в периода 18-29 октомври 2023 г., а филмът се състезаваше в категорията „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“ заедно с още 17 международни заглавия.

На международния филмов фестивал в Карлови Вари, „Уроците на Блага“ беше удостоен с три награди, включително голямата награда „Кристален глобус“ и приз за актрисата Ели Скорчева.

„Уроците на Блага“ разказа за пенсионираната учителка Блага. Тя става жертва на телефонна измама и губи парите, спестени за мечтания гроб на нея и покойния ѝ съпруг. За да събере отново сумата, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях. Някога устойчивата и честна жена постепенно започва да жертва всичките си принципи. ,,Уроците на Блага“ е част от трилогия и се съсредоточава върху по-старото поколение. Първият филм е ,,Посоки“ от 2017 г., вторият филм е ,,В кръг“ от 2019 г.

Филмът е и българското предложение за „Оскар“.

„Нека видим докъде ще стигнем, имаме много покани за фестивали. Мисля, че имаме много силен старт с трите награди от Чехия. Ще се опитаме да сме българската номинация за Оскар за чуждоезичен филм, но това зависи от журито на българския национален филмов център.“, сподели Командарев в интервю за БГНЕС преди няколко месеца.

Актуално

Избрано за вас