Отбелязваме 75 години от рождението на Велко Кънев

Отбелязваме 75 години от рождението на Велко Кънев

Сподели

Ако не беше тръгнал твърде рано от този свят, днес големият български актьор Велко Кънев щеше да навърши 75 години. На 11-и декември 2011 г. той ни напусна след тежко и продължително боледуване, на 63-годишна възраст.

Велко Кънев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1973 г. – първия випуск на Апостол Карамитев. След това играе в Сливенския и в Сатиричния театър. През 1979 г. става част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“. Първата му роля там е тази на д-р Конов от „Милионерът“ на Йордан Йовков с режисьор Никола Петков.

Незабравимият актьор изиграва над 40 емблематични роли

Сред тях са Матей Нищото в „Опит за летене“ на Йордан Радичков, Чушкаров в „Двубой“ на Иван Вазов, Сганарел в „Дон Жуан“ на Молиер, Анастасий в „Сън“ на Иван Радоев, Краля в „Образ и подобие“ на Радичков, Остап Бендер във „Великият комбинатор“ на Илф и Петров, Иван Селямсъза в „Чичовци“ на Вазов, поп Кръстьо във „Великденско вино“ на Константин Илиев, за което превъплъщение получава награда „Аскеер“ за „Водеща мъжка роля“ през 1994 г.

Със спектакъла „Даскал“ от Жан-Пиер Допан Велко Кънев печели втора награда на Международния фестивал на моноспектаклите „Монокъл“ в Санкт Петербург през 2007 г. На 2 октомври 2008 г. е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ –  първа степен, за заслуги в областта на културата и изкуството.

Велко Кънев изиграва редица запомнящи се роли и във филмите. Сред заглавията са „Време разделно“, „Мъжки времена“, „Оркестър без име“, „Да обичаш на инат“, „Бон шанс, инспекторе!“, „Маневри на петия етаж“, „Дубльорът“ и др.

Заедно с актьорите Павел Попандов и Георги Мамалев създават група НЛО, с която издават няколко плочи, като проектът им прераства в телевизионното предаване „Клуб НЛО“.

Велко Кънев завинаги ще остане един от най-обичаните български артисти!

Гледайте някои от най-ключовите му филмови роли в дигиталната стрийминг платформа за култура 7Arts.bg!

Актуално

Избрано за вас