Започват репетициите на „Самотният запад“ с Любо Нейков в Сливенския театър

Започват репетициите на „Самотният запад“ с Любо Нейков в Сливенския театър

Сподели

„Самотният запад“ от Мартин Макдона е първото заглавие от новия сезон на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“. Репетиците започва на 6 септември, а публиката с нетърпение очаква завръщането на един от най-обичаните си актьори – Любомир Нейков, който ще вземе участие в постановката.

„Самотният запад“ е провокативна трагикомедия, която в миналото е била поставяна в „Театър 199“ от Владимир Люцканов и в Модерен театър. Венцислав Асенов, който е добре познат на сливенската публика с множеството си постановки, ще бъде режисьор на спектакъла. Актьорският състав включва още Димитър Марков, Ивайло Гандев и новото лице в театралната трупа – Наталия Георгиева, избрана с кастинг. Сценографията е дело на Теодор Киряков, а сценичната пластика е в ръцете на българския каскадьор Асен Асенов, известен с това, че е дублирал Силвестър Сталоун.

Мартин Макдона, носител на „Оскар“, „БАФТА“ и „Златен глобус“, подчертава, че

не желае неговите пиеси да бъдат анализирани в детайли,

а по-скоро да оставят усещането за тръпка, подобно на тази от въртележка или от влакчето на ужасите.

Режисьорът Венцислав Асенов има богат професионален опит. Той е завършил „Българска филология“ в Софийския университет и актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Красимир Спасов и Борислав Чакринов, с преподаватели по актьорско майсторство Крикор Азарян, Тодор Колев и Николай Поляков. Той е бил директор на Хасковския театър в продължение на две години и щатен режисьор във Враца, като е работил и в други театри в страната. Поставя на сцените на Сатиричния и Младежкия театър, Театър „София“, Драматичните театри в Стара Загора и Сливен.

Новият творчески сезон на сливенския театър също така представя и нови попълнения в артистичния състав. Наталия Георгиева и Яна Димитрова, две млади и талантливи актриси. Те са от класа на Лилия Абаджиева и са завършили актьорско майсторство за драматичен театър в театралния колеж „Любен Гройс“. Били са избрани на кастинг със 17 други кандидати. Наталия Георгиева веднага влиза в роля в пиесата на Макдона „Самотният запад“.

След дълго прекъсване заради пандемията, Сливен с нетърпение очаква също и завръщането на Есенния театрален салон, който ще се проведе между 13 и 30 октомври. Той ще представи наградени и високо оценени заглавия на национално ниво, включително и дългоочакваната премиера на „Самотният запад“.

Фото кредит откриваща снимка: bTV

Актуално

Избрано за вас