Египет скочи на Джейда Пинкет Смит заради сериала й за Клеопатра

Египет скочи на Джейда Пинкет Смит заради сериала й за Клеопатра

Сподели

Джейда Пинкет Смит се превърна в най-коментираната персона в Египет, след като наводни Mинистерството на туризма и паметниците на културата осъди документалната й поредица „Клеопатра“. Премиерата на проекта е от 10 май по Netflix, а властите го определят като „фалшификация на египетската история“, пише Independent.

Най-болезнен за местните е фактът, че в ролята на Клеопатра се превъплъщава чернокожа актриса

Съпругата на Уил Смит е изпълнителен продуцент на сериала, който показва владетелката повече като свиреп войн и стратег, и по-малко като фаворизирана красавица. Сценарият е базиран на исторически данни и експерни мнения.

Предварителните анонси представяха продукцията като филм за борбата на последната египетска царица да защити трона и семейството си.

Интернет петиция настоява спирането на „Клеопатра“ заради историческа фалшификация

и вече е събрала повече от 40 000 подписа. Има и гласове, които призовават за спиране на Netflix. Депутатът Сабоура ал-Сайед заяви, че парламентът трябва да забрани платформата за стрийминг.

В четвъртък министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата публикува дълго изявление, цитиращо множество експерти, според които

царица Клеопатра е имала бяла кожа

Тя е била от елински произход и чертите на лицето й са били типичните за елините.

Статуите на царицата са най-голямото доказателство, се казва в текста на министъра. Целта на изявлението му е да се защити историята на царица Клеопатра, която е важна част от историята на Древен Египет.

Ролята на Клеопатра се изпълнява от чернокожа актриса – факт, който културните власти и обществото в Египет не могат да преглътнат. Снимка: Netflix

В Египет периодично се отричат теории на афроамериканци за произхода да египетската цивилизация.

Клеопатра е владетелка от македонската династия на Птолемеите

След разпадането на империята на Александър Велики генерал Птолемей става цар на Египет и пренася културата на елинизма по бреговете на Нил.

Според легендите Клеопатра, която е родена ок. 69 г. пр. Хр. е била много красива. Външният й вид и цветът на кожата й остават предмет на множество предположения. През 2009 г. документален филм на BBC потвърди теорията за африканската кръв на царицата, без да предизвика полемики.

 

Фотокредит откриваща снимка: Arturo Holmes/FilmMagic / Getty Images

Актуално

Избрано за вас