Пет добри филма за Деня на труда

Пет добри филма за Деня на труда

Сподели

Филмите за Деня на труда не са просто филми за работници, а филми, които показват борбата, победите и предприемчивите начинания на работниците. Освен това Денят на труда е нещо повече от допълнителен почивен понеделник или манифестация на социалистическата партия.

Денят се отбелязва на различни дати от различните страни по света. Началото е положено в Щатите през 1886 година, когато се случва и т.нар. „касапница в Хеймаркет“. Няколко години по-късно, 1 май започва да се чества като Ден на труда и работническата солидарност. В България денят се отбелязва през комунизма, после и през социализма, та до днес, когато освен неработен, е и официален и за щастие държавата не организира масови прояви.

В тези редове обаче няма да става дума за исторически факти и дати. Достатъчно за тях има в Уикипедия и специализираните сайтове.

Ето защо предлагаме кратък наръчник на някои от най-добрите филми, подходящи за трудещия се, които вдъхновяват, замислят и разсмиват.

„Уикенд при Бърни“ – класическа черна комедия от 89-та

Това е един от онези филми, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре, когато имате ужасен ден. Андрю Маккарти и Джонатан Силвърман са почти перфектен екип. Радост е да ги видиш. Комедията е интелигентно направена и това я прави забавна.

Маккарти и Силвърман са средностатистически млади мъже, които работят в застрахователна компания. Когато научават, че корпорацията е ограбена, съобщават на Бърни – техния шеф (Тери Кайзер), който е престъпникът. Той ги кани във ваканционния си дом, където възнамерява да ги убие. Първо обаче някой трябва да убие Бърни.

„Ден на труда“ – носител на голямата награда от кинофестивала във Варшава

113-минутният филм на босненския режисьор Пиер Жалица проследява Армин, който се завръща в Босна след десет години живот в Германия. Току-що се е оженил и иска да изненада баща си, но той не е вкъщи. От съседите разбира, че е арестуван, но никой не знае защо. Във вестниците пише, че е заподозрян за военно престъпление през 90-те години. Армин иска да научи истината, а кварталът се готви да отпразнува 1 май – Деня на труда.

Ролите са поверени на Мухамед Хаджович, Емир Хаджихафизбегович, Адмир Гламочак, Борис Исакович, Алаксандър Сексан. Филмът е копродукция на Босна и Херцеговина-Хърватия-Северна Македония-Сърбия-Черна гора.

„Денят на труда” – може да бъде, но не е интерпретация на Стокхолмския синдром

Лентата на Джейсън Райтман от 2013 година с участието на Кейт Уинслет и Джош Бролин няма връзка с труда или работническата класа, а е интригуваща романтика за страха.

В центъра на историята е млада жена на име Адел (Кейт Уинслет), която сама отглежда сина си Хенри. След развода героинята напълно губи вкуса си за живота. Но всичко се променя, когато среща беглеца от затвора Франк (Джош Бролин). Адел и Хенри прибират Франк в къщата си и в продължение на няколко дни взаимоотношенията им придобиват неочакван обрат. Интересна алхимия, която довежда до пай с праскови с емоционална и визуална плътност.

Филм, за който Екатерина Лимончева описва в kultura.bg като: „Деликатните емоции, меланхоличният тон и талантът на актьорите вдъхват душа на една история, която сама по себе си балансира по ръба между неправдоподобността и клишето“.

„Кариеристите“ от 2003 г. с Бен Афлек, Томи Лий Джоунс и Кевин Костнър

Носителят на няколко награди „Еми“ Джон Уелс дебютира като режисьор на големия екран с тази драма за големите финансови корпорации.

Историята е посветена на една година от живота на трима мъже, които се опитват да оцелеят след съкращения в голяма компания – и как това се отразява на тях, на семействата им и на техните общности. Край с купищата пари и безкрайните бюджети, ще съумеят ли да се впишат в новия си начин да живот и ще успеят ли да запазят семействата си?

„Ерин Брокович“ – една от най-големите роли на Джулия Робъртс

Този филм със сигурност е и в топ 3 с най-добрите биографични филми и ленти за силата и борбеността на жените.

Режиьорът Стивън Содърбърг разказва за Ерин Брокович, в ролята Джулия Робъртс, която води съдебна битка срещу Pacific Gas and Electric Company – енергийната компания от западното крайбрежие на САЩ. История за борбата за чиста вода. За тази роля Робъртс спечели „Оскар“ за най-добра актриса. В действителност по делото Брокович от Хинкли печели най-голямото дотогава споразумение, плащано някога в съдебно дело в американската история – 333 млн. долара.

Фотокредит водеща снимка: Pixabay 

Актуално

Избрано за вас