Гледаме голямото изкуство у дома: 7Arts с нова категория „Кино танц“

Гледаме голямото изкуство у дома: 7Arts с нова категория „Кино танц“

Сподели

Добре прекараното време у дома вече може да протече и в ритъма на „Кино танц“, новата категория за съдържание на стрийминг платформата за изкуства 7Arts.bg.

Плеядата от филми, които може да откриете от днес,

имат патриотичен продуцентски фокус и представя най-добрите заглавия от Studio Karakashyan и фондация „Човек с шапка“.

Екипите, които им вдъхват живот с операторско майсторство, монтаж и грация на движенчески артисти, са от цял свят.

Такава е и тенденцията в развитието на категория „Кино танц“

– да показва все по-смели пърформанси на имена от независимия сектор и знакови за глобалната денс сцена хореографи.

Зад Studio Karakashyan стои Коста Каракашян – режисьор, продуцент, хореограф и писател с творческа биография на няколко континента. Кариерата му се развива между България, Япония и САЩ, а

проектите му варират от танц и имърсив театър, през реклама, до късометражни филми

Такъв е „В очакване на цвят“ (Waiting for Color), посветен на насилието над LGBT общността в Чеченската република в Русия. Базиран на истинските истории на 33 души за арести, измъчване и изнудване от 2017 г. насам, филмът изследва емоции като параноя, травма и надежда. „В очакване на цвят“ е отличен с над 20 фестивални селекции и голямата награда “Люмиер” от фестивала Cinédanse.

„Игра на вещи“ (Object Game) дава поглед към материалното, чието натрупване изгражда паралелен свят със своя логика. Филмът изследва сливането на човешкото тяло с предметите през призмата на движението и танца: игра, в която обектите дефинират собствените си правила.

Коста Каракашян се събира с един от най-ярките си съмишленици в танцовото изкуство – Стефани Ханджийска,

в „Поглед от ръба“ (Glance from the Edge). Очаква ви поетична приказка за шестима души, разпръснати из палитра от внушителни пейзажи. Чрез езика на съвременния танц те се борят да открият своето място, принадлежност и общност на фона на спиращата дъха красота на България.

Внушителната лента, заснета на 12 културно-исторически локации из страната,

събира на едно място Каракашян и Ханджийска с международен екип от Ню Йорк, Шотландия и Тунис

В главните роли са изявените съвременни български танцьори Васил Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева, Петър Грудов (заедно с Коста и Стефани), а специално в България от Ню Йорк за проекта пристигат операторът Kevin Chiu и композиторът Jude Icarus. Допълнително в пост-продукцията се включват шотландския DJ с български корени Андро Матюсън и тунизийския композитор Saifeddine Helal.

Локациите, които филмът обживява с танц са крепост Овеч, скалната арка край Тюленово, Слънчев бряг, Музея на религиите в Стара Загора,

Потопената църква до язовир Жребчево, лавандуловите полета до Казанлък, Стария град в Пловдив,

Мраморното езеро до Православ, Проходна пещера до Трън и панелните блокове в София.

Магнетичната Стефани Ханджийска присъства като артист и режисьор в две продукции в „Кино танц“ – „Вътрешен цвят“ (Inner Bloom)  и „Жената, която уши знамето“ (The Woman Who Sewed The Flag).

Режисьорът Силвия Чернева кани на „Суинг за яхтения клуб“

(Yacht Swing Club). Създаден от London Contemporary Dance School като част от модул „Танцов филм“, проектът с участието на Анджела Андрю е делнично изследване на един твърде поетизиран въпрос: регенерацията на градовете и какво се случва с жителите, които са били там отпреди това.

Защото хората кацат в тези квартали, откъдето и да са излетели, но не отделят особено време да разберат как се вписват в пейзажа. Кацат и си мислят – „Ние сме пейзажът.“, споделя Андрю. „А те просто прибавят цвят и е чудесно, че са тук, но все пак… не са началото и краят, не са тези, които са го измислили.

Колелото се върти отдавна, първо е било от камък, после от дърво, а сега е гума

с метални спици. Нали разбирате какво имам предвид? Изобщо не сте измислили колелото, нали разбирате? Да не стана твърде поетично?“.

„Преследване на близостта“ (Pursuit of Affection) е разказ за изолация и спасението от нея. Чрез съвременния танц филмът с участието на Коста Каракашян и Бриджит Сканлън изследва трудностите на себепознанието и уязвимостта в процеса на пълното отдаване към човека до нас.

 

Актуално

Избрано за вас