„Зоната“ на Георги Рупчев през погледа на Мария Ландова

„Зоната“ на Георги Рупчев през погледа на Мария Ландова

Сподели

Продуцентска къща „Прожектор“ преоткрива сеизмичната поезия на Георги Рупчев с мултидисциплинарния проект „Инстинкт за неприспособимост“.

Едно полузабравено съкровище, което ще бъде изследвано в рамките на две изложби, литературна дискусия, студентски конкурс, поетичен пърформанс, видео, анимация и документален филм за поета.

Първото действие идва с изложбата „ЗОНАТА“ на Мария Ландова.
„Зоната“ е стихотворение на Георги Рупчев, породено и надскачащо конкретното събитие – разрушителното земетресение в Стражица на 7 декември 1986 г. Тогава са разрушени напълно или частично 15000 сгради, а 2500 семейства губят близки, дом и поминък.
Днес живеем, потънали в същото безпокойство и страх, защото е все по-актуален стихът на Рупчев
„не ни иска земята, земята ни пъди“.
Защото Земята е разтърсена от суетата и безразсъдството на своите наематели. Земетресенията, наводненията, ураганите, сушата, пандемиите – всички природни катаклизми, заедно с политическите и социалните трусове, чиито крайни прояви са бедността и войната, все по-силно и осезателно ни „тресат“ и все повече ни затварят в зоната на безнадеждност, безпомощност и отчаяние. В зоната на душевното опустошение, пише Мария Ландова за
изложбата, която се открива от 18.00 часа днес на ул. „Врабча“ 12.
Зоната е метафора – мощно визуално изведена във филма „Сталкер“ на Андрей Тарковски, в съзаклятие с литературата на братя Стругацки. Зоната е омагьосаното място – образ на лагера на всяко деспотично общество, агресията и изолацията в световното гето. В началото на технологичното хилядолетие, в епохата на хибридна и напълно реална война, последните хора от миналата епоха са объркани и уморени. Те се опитват да избягат от непреодолимите проблеми – своите и на обществото. Но, където и да отидат, остават в плен на страхове, предразсъдъци и деформации – в собствената си сеизмична Зона.
Ландова реализира изложабата със съдействието на Анжела Минкова, Мина Златева, Никола Енев, Калин Николов. Тя е част от проекта на продуцентска компания „Прожектор“ „Инстинкт за неприспособимост“, който включва серия събития с цел да популяризират поезията на Георги Рупчев.
За няколко дни ще трансформираме пространството на галерия Depoo в зоната на Георги Рупчев – място за общуване между хора, за които неговата поезия е неотменима във времето ценност.
Фотокредит: @pametzarupchev 

Актуално

Избрано за вас