„Скулптура и Рисунка“ на Христо Харалампиев в галерия „Ракурси“

„Скулптура и Рисунка“ на Христо Харалампиев в галерия „Ракурси“

Сподели

Галерия „Ракурси“ представя Христо Харалампиев в новата си изложба „Скулптура и Рисунка“ в периода 11 – 29 октомври 2022.

„Скулптура и Рисунка. Може би най-обикновеното мото за изложба“

– казва художникът Христо Харалампиев.

„Далеч от почти неразбираемата „теоретическа обосновка“, от претенциозната проблематика и по-близко до чистата емоция и искрената любов, към красотата на рисунката и въздействието на пластичната форма.

Парче хартия, четка и шишенце туш.

Малко глина и много желание и любов. Останалото е дълъг и пълен с изненади път, водещ някъде, където собствените ни стремежи и желания ще намерят жадуваното удовлетворение. Всеки, поел по този труден и осеян с предизвикателства път осъзнава, че той е практически безкраен и

достигането на върха е невъзможно,

но неговата красота и магнетичност ни кара да продължим… Защото зад нас остават неща, бележещи нашите стъпки. Скулптура и Рисунка.“

Христо Харалампиев представя произведения в класическата техника на изработването им – скулптури в патиниран бронз и рисунки с туш, създадени през последната година.

Христо Харалампиев създава монументална и кавалетна скулптура,

изявява се и в областта на рисунката. От 1987 г. преподава в Университета по архитектура, строителство и геодезия, София, а от 2001 г. е професор в катедра “Рисуване и моделиране” на този университет. През 2000г.  Скулпторът е отличен с награда на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура. През 2003 г. става ностител на награда „Златно перо“, връчена му от галерия „Макта“ и Радио FM Класик.

През 2005 г. получава приза годишна награда на галерия „ИКАР“.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Асоциация „Арт Диалог“, Франция, Ателие-галерия „Светлин Русев“, художествени галерии в страната, частни колекции в България, Франция, Германия, Белгия, Турция, САЩ, Канада, Полша, Южна Корея и др.

Актуално

Избрано за вас