Виртуална реалност – новата терапия за лечение на фобии

Виртуална реалност – новата терапия за лечение на фобии

Сподели

Идеята за използване на виртуална реалност за облекчаване на безпокойството и преодоляване на фобиите е разглеждана и изучавана в продължение на 30 години. Появата на модерни VR очила като оригиналния Oculus Rift и HTC Vive  през 2016 г. поднови разговорите за това как технологията може да подобри грижите за психичното здраве.

Но през 2023 г., въпреки че последствията от пандемията повишиха значително нивото на

стреса, безпокойството и така нареченото „прегаряне“,

все още говорим за потенциала на VR, а не за въздействието му. Все още сме далеч от свят, в който поставянето на VR очила, за да преодолеете страха си от тълпите, е нещо обичайно. И това не е заради технологични недостатъци. По-скоро високите разходи, бавното приемане на VR и липсата на осведоменост за VR терапията.

Всъщност си мислех, че вече ще сме по-далеч“, каза д-р Барбара Ротбаум, заместник-председател на клиничните изследвания в Медицинския факултет на университета Емори, която проведе проучване, публикувано през 1995 г., изследващо как VR може да се използва в психотерапията. „Мислех, че повече хора ще го използват за терапевтични интервенции.

Много проучвания се случват след това на  Ротбаум, като само през 2021 г. те са 19.

Резултатите от 12 от тях  съобщават, че VR е ефективен за намаляване на тревожността

Терапия чрез VR очила се използва от известно време насам. Подобни са случаите, например, за преодоляване на страх от шофиране. Симулациите, които се излъчват, поставят пациента в контролируема среда, в която шофират кола в изключително реалистични улици. По този начин те подпомагат за справянето със стреса от реалната ситуация.

В някои щатски затвори, VR терапията се използва за по-лесната интеграция на затворниците, които са били дълги години зад решетките.

С наближаването на края на присъдите им, се организират групови терапии,

в които се използва виртуална реалност. Симулациите в нея са свързани с ежедневни дейности, които показват на лишените от свобода как се е променил света през годините, в които са били в затвора. Учат се как например да използват пералня, да си поръчат кафе и др.

Актуално

Избрано за вас