Христо Мутафчиев: Дяволите подскачат в главата ми, ангели ги спират

Христо Мутафчиев: Дяволите подскачат в главата ми, ангели ги спират

Сподели

„На всеки човек и Адът, и Раят са му в главата. Въпросът е кое ще вземе превес“, смята председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Поводът за изказването е премиерата на новия му моноспектакъл „Боже мой“ в Народния театър.  По думите му при него  „дяволите понякога повече подскачат, но пък ангелите ги спират“.

Самотен мъж на маса в бара се обръща към останалите посетители. Оказва се, че барът е на Юда, а мъжът е Христос. Или поне така твърди. Защо? Какво иска да постигне, ако е той наистина? На тези въпроси ще ни отговори представлението. Негов режисьор е Стоян Радев, с когото Мутафчиев постави и „Плач на ангел“ през 2021 г. на същата сцена, пише БТА.

На въпрос не става ли много минорна линията на театралните представления като цяло, Христо Мутафчиев отговаря с въпрос: „Защо? Светът няма ли нужда от един минорен звук? Малко да се успокоим и да бъдем по-малко агресивни. Да спрем да крещим кресчендо и да се изявяваме във формат крещене. Не е ли необходимо малко

да започнем да слушаме тишината,

защото тишината казва много повече от крещенето. Аз поне това знам от театъра. Затова не обичам да ходя на театър, където ми се крещи от сцената. Поради тази причина тази минорност не е тъмна. Тя е по-скоро с мека топлина. Мисля, че това е по-верният вариант“.

Текстът на „Боже мой“ е вдъхновен от романа „Жажда“ на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова. Драматург е Мирела Иванова, а художник – Елица Георгиева.

„Тея ми показа романа „Жажда“. Преди това си е мислила, че работата по един такъв роман и драматизирането му са перфектни за моноспектакъл. Когато ми го прочете, защото аз не чета книги, а слушам музика, разбрах и ѝ казах „Сядай и почвай да пишеш!“. Разбира се, нещата после много се промениха, защото тя също се срещна със Стоян Радев. Той, до такава степен я облъчи, че я накара да седне и да напише нещо свое, а не да се занимава с книгата“, спомня си актьорът.

Предпремиерата на „Боже мой“ е на 18 ноември в рамките на инициативата „Нощ на театрите“. Следващите дати са 21 и 28 ноември, както и 12, 23 и 31 декември.

Актуално

Избрано за вас