Плевенският театър представя „4+1“ пред публика

Фото кредит: Драматично-куклен театър "Иван Радоев"

Плевенският театър представя „4+1“ пред публика

Фото кредит: Драматично-куклен театър "Иван Радоев"
Сподели

На 9 ноември в Галерия „Арт Център – Плевен“ ще се състои премиерата на театралната импресия „4 + 1“ от Димитър Кабаков с режисьор Надя Панчева. Сценограф и отговорник за костюмите е Ясмин Манделли. В театър пърформанса участват още актьорите Ирена Ненчева, Дориана Гълъбова, Маргарита Костова, Мариета Калъпова и Сергей Константинов.

С тази премиера се поставя началото на най-новата инициатива на Плевенския театър – „ТЕАТЪР В ГАЛЕРИЯ“– партньорство между Галерия „Арт Център – Плевен“ и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Пиесата „4 + 1“ е посветена на големия български художник Янаки Манасиев (1932 – 1978). Той е смятан за един от най-добрите, но недооценени творци на миналия век. Наричан

„българския Пикасо и Матис“,

той оставя след себе си вдъхновяващи изображения, като основна тема на творчеството му е жената. Именно пространството на галерията и нейните експонати се превръщат в естествен и живописен декор за срещата на четири героини, музи на художника.

В тази необичайна театрална композиция между документалистика, изобразително изкуство, поезия и художествена измислица се разгръщат съдбите на четирите жени – модели на художника. Те разказват за срещите си с твореца и неговото изкуство, които преобръщат представите им за смисъла на човешкия живот, битието на твореца и картината като отрязък от вечността.

„4 + 1″ е необичайна пиеса. Идеята за създаването на спектакъла дойде през май 2023 г. когато създадохме и показахме пърформанс в Художествената галерия „Илия Бешков„, споделя авторът на пиесата Димитър Кабаков.

По думите му реакцията на публиката е дала кураж на екипа да продължи и да създаде цялостно представление, което да запази специфичната си театрална среда и да се реализира в художествени галерии.

На пърформанса през май месец присъства уредникът на едноименната къща-музей Стефан Игнатов. С негово специално разрешение е използвана една от най-известните картини на Янаки Манасиев „Портрет на момиче“ за плакат на представлението.

Със спектакъла „4 + 1“ се поставя началото на един вълнуващ диалог между театъра и изобразителното изкуство на терена на престижната Галерия „Арт Център – Плевен“ и нейното пространство. Културният мост, изграден между държавния театър и галерията, има за цел да

обедини различните културни общности

на Плевен и да разшири перспективите на театралния ландшафт.

Димитър Кабаков е драматург, режисьор, поет, актьор и автор на десетки пиеси. Той е носител на множество престижни национални награди. Неговите пиеси и либрета са поставяни в цяла България от режисьорите като проф. Здравко Митков, Възкресия Вихърова, Боряна Сечанова (Балет „Арабеск“), Стилиян Петров и други.

Роден в  Пловдив, неговият театрален живот започва още в края на 80-те от най-ниското стъпало в театъра. Още като студент в СУ по Българска филология той  работи като сценичен работник в столичен театър, къде се „ражда“ и неговата любов към театъра.

Специализира режисура за драматичен театър в НАТФИЗ и реализира като режисьор и продуцент множество театрални проекти. До 2022 г. е директор на театър „Любомир Кабакчиев“, Казанлък. Същата година става директор на Държавен драматично-куклен театър „Иван Радоев“.

Режисьорът Надя Панчева, завършила режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ, е едно от младите попълнения на Плевенския театър. Тя е част от стратегията за насърчаване на младите и дебютиращи театрални творци.

След успешния ѝ спектакъл „Чудо“ от Иван Радоев(2022) в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, „4+1“ е втората ѝ режисьорска работа върху българска драматургия в театъра.

Следващият спектакъл ще бъде на 18 ноември – „Нощта на театрите“ в Галерия „Арт Център – Плевен“.

Фото кредит: Драматично-куклен театър „Иван Радоев“

Актуално

Избрано за вас