Софийската опера представя „Валкюра“ от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

Софийската опера представя „Валкюра“ от Рихард Вагнер на фестивал в германския град Фюсен

Сподели

Софийската опера представя новата продукция на Пламен Карталов„Валкюра“ от композитора Рихард Вагнер, на 1 и 3 октомври, на музикалния фестивал „Кьонигсвинкел“ във Фюсен, Германия, съобщиха организаторите.

На сцената на фестивалния театър „Нойшванщайн“ публиката ще види постановката,

чиято премиера се състоя в София през юли 2023 г.,

под режисурата на Пламен Карталов – един от най-търсените Вагнерови режисьори.

В ролите са Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде и др. Зад диригентския пулт във Фюсен ще бъде Лотар Загросек. Въведението към тази опера ще бъде от Детлев Айзингер, който дълги години изнасяше тези лекции в Байройт на Байройтския фестивал.

Вторият музикален фестивал „Кьонигсвинкел“, посветен на крал Лудвиг Втори и на Рихард Вагнер, се провежда от 28 септември до 3 октомври във Фюсен, предава БТА.

С два спектакъла на „Валкюра“ от Рихард Вагнер и пет концерта в четири от най-красивите барокови и ренесансови църкви в района на Кьонигсвинкел и във фестивалната зала „Нойшванщайн“ събитието представя разнообразна и висококачествена фестивална програма, разказват организаторите.

Софийската опера има свои верни почитатели във Фюсен, отбелязват от музикалната институция. През 2015 г. по специална покана в „Нойшванщайн“ беше представена първата продукция на Пламен Карталов на „Пръстенът на нибелунга“.

В продължение на три седмици това лято, от 8 до 30 юли, Софийската опера постави седем заглавия от своя Вагнеров репертоар – новата постановка на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ („Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“), „Тристан и Изолда“, Парсифал“. Режисьор на спектаклите е Пламен Карталов. Те бяха под диригентството на Константин Тринкс. Те бяха представени в залата на Софийската опера, а „Летящият холандец“ – на лятната сцена „Музи на водата“ край езерото Панчарево.

По данни на организаторите над 5000 зрители са посетили Вагнеровия фестивал на Софийската опера. По думите им събитието се е превърнало в притегателен център за почитатели на творчеството на Вагнер от цял свят. Гости от Германия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия и България са аплодирали спектаклите.

Актуално

Избрано за вас