За празника на Видин представят театралното представление за глухи и чуващи деца „Отвъд стената“

За празника на Видин представят театралното представление за глухи и чуващи деца „Отвъд стената“

Сподели

На 24 октомври във Видинската регионална библиотека “Михалаки Георгиев” в спектакъла „Отвъд стената“ ще се срещнат два свята – този, който познаваме, и света на тишината. Това сподели пред БТА директорът на фондация “Арт Бюро” Албена Тагарева. По неофициални данни броят на глухите хора в България е около 120 хиляди души, уточнява тя и задава въпроса дали някога сме се замисляли как се живее в свят без всичко онова, което приемаме за даденост? Например да чуваме смеха или музиката или шума на улицата или гласа на любимия човек…

По думите ѝ моменти от живота на две различни същества,

всяко потънало в своята изолирана малка вселена,

ще прераснат в серия забавни епизоди в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат.  “Отвъд стената” е щуро, смешно-тъжно пътешествие на режисьора Мила Коларова. То ще ни отведе до истината, че стената е просто илюзия, наш личен градеж от страхове. Градеж, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно, уточнява Тагарева.

Концепцията на режисьора Мила Коларова извежда на преден план наболелия социален проблем за силно лимитираната среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания. За достъпа им до важна информация и за липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот. „В представлението „стената“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен“, споделя режисьорът.

Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и Vivacom Регионален грант от фондация “Арт Бюро” в партньорство със Съюза на глухите и Общински културен институт „Дом на културата Красно село”.

Представлението е подходящо за деца на възраст над 6 години, уточни Тагарева и покани младата видинска публика на един по-необикновен спектакъл. Входът е свободен.

Актуално

Избрано за вас