Немски коледни базари замлъкнаха в знак на протест

Снимка: AdobeStock

Немски коледни базари замлъкнаха в знак на протест

Снимка: AdobeStock
Сподели

На много традиционни коледни базари в Германия в понеделник, 4 декември, нямаше музика в знак на протест срещу твърде високите лицензионни такси, събирани според организаторите им от Германското дружество за защита на авторските права (GEMA). Това съобщи БТА, цитирайки ДПА.

Коледните базари са обичана традиция в много германски градове, но през изминалата година

организаторите им бяха засегнати от високи сметки за права за празничната музика,

която звучи. Базарите в градове като Лайпциг, Дрезден, Магдебург, Хановер и Рощок се включиха в т.нар. от тях „Ден на мълчанието“ в знак на протест срещу таксите.

Организаторите им разкритикуваха по-високите разходи за лицензиране на използването на музика в сравнение с предишни години.

GEMA обаче защити сметките, като обвини много от базарите с високи приходи, че са подавали невярна информация в изминалите години. През 2022 г. дружеството за музикални права изпрати инспектори на коледните базари, което допринесе за по-високите сметки.

Сега много организатори водят преговори с GEMA.

„Искаме да поддържаме контакт с GEMA и да не бъдем отблъсквани повсеместно“, обясни краткия протест в понеделник управителят на пазара в Лайпциг.

Той заяви, че разходите за музика за коледния базар са се увеличили с до 1000% за една нощ.

От GEMA казаха, че са изпратили около 3350 фактури на операторите на коледни базари в цяла Германия за 2022 г. В 167 случая дружеството е начислило по-високи такси – включително петцифрено увеличение в 35 случая.

Причината за предполагаемото увеличение на цената е

некоректната информация за площта на някои от базарите,

подадена от фирмите, които ги управляват, посочва дружеството за защита на авторските права. От 2011 г. насам то определя таксите за ползване на музика и песни, които са обект на авторски права, въз основа на цялата площ на събитието, което се озвучава.

GEMA защитава правата на над 90 000 певици, певци, композитори, автори на текстове на песни и музикални издатели в Германия, както и на над 2 милиона в целия свят. След като събере таксите, то ги разпределя между тези, които притежават авторски права.

Произведения и песни, създадени от музиканти и композитори, които са починали преди най-малко 70 години, не са обект на авторски права.

Актуално