Първите творби на Рембранд ще бъдат показани в родния му град

Снимка: The Leiden Collection

Първите творби на Рембранд ще бъдат показани в родния му град

Снимка: The Leiden Collection
Сподели

Родният град на Рембранд (1606-1669) – Лайден, представя първите известни творби на художника, съобщи АФП. Картините са от времето преди нидерландският майстор да навърши 18 години.

Градският музей за изобразително изкуство се намира съвсем близо до мястото, където е било ателието на художника. Четири картини на Рембранд от ранния му период вече бяха показани пред журналисти. Творбите са част от поредица, посветена на сетивата: „Продавачът на очила“ (зрение), „Тримата певци“ (слух), „Пациент в безсъзнание“ (обоняние), „Операция“ (Осезание). Любопитното в случая е, че петата картина, посветена на последното сетиво – вкуса,

не е била открита. 

„Това е много странно, ние сме почти сигурни, че Рембранд е нарисувал пет картини от тази серия, защото сетивата са пет, а не четири“, каза пред АФП кураторът на музея Янеке ван Асперен. „Нямаме никаква представа къде може да се намира тази картина“, цитира го БТА.

Творбите показват, че независимо от младостта си – Рембранд е бил готов да скъса с конвенционалното в изкуството, казват от музея. По това време сетивата са били представяни като елегантни женски фигури. „Талантът, който виждаме в тези платна, е изключителен“, каза Ван Асперен. 

Въпреки това, някои елементи в живописта (главите) показват ясно, че

това е творчество на неопитен художник,

каза куратора.

Първите картини демонстрират белези на това, което ще стане „запазената марка“ на Рембранд – широки мазки с четката и контраст между светлината и тъмнината за постигане на драматичен ефект. „Разбира се, той става майстор, но тук виждаме началото“, каза допълва тя.

Картините ще бъдат изложени пред широката публика от 20 януари до 16 юни.

Актуално

Избрано за вас