Ливърпул ще предаде ключа на „Евровизия“ на Малмьо

Снимка: BBC

Ливърпул ще предаде ключа на „Евровизия“ на Малмьо

Снимка: BBC
Сподели

Ливърпул официално ще предаде символичните ключове на „Евровизия“ на церемония в Малмьо, Швеция. Градът беше домакин на песенния конкурс през 2023 г. от името на Украйна.

Малмьо ще бъде домакин на тазгодишното събитие, след като

шведската певица Loreen спечели в Ливърпул

с песента Tattoo.

Кметът на Малмьо Стив Ротеръм ще връчи ключа, който е изработен от мърсисайдския художник Нийл Кийтинг във формата на котва – символът на побратимения на Ливърпул – Одеса, Украйна.

30-сантиметровият ключ е изработен от трима художници

от региона, които се грижат за 3D принтирането, изработката и боядисването му.

Снимка: BBC

На него са изобразени птиците от Ливърпул, жълта подводница, винилова плоча, за да се отбележи статутът на Ливърпул на град на музиката на ЮНЕСКО и слоганът „Обединени от музиката“.

Ключът е украсен в цветовете на „Евровизия“.

Церемонията по предаването ще се състои преди жребия за полуфинала на песенния конкурс „Евровизия 2024“, който ще бъде излъчен на живо.

Ротеръм, който е начело на делегацията от Мърсисайд, заяви, че иска да надгради наследството на песенния конкурс в града.

„Очевидно е, че

искаме да отпразнуваме това, което направихме за „Евровизия“

миналата година тук – в Ливърпул. По-скоро става дума за това какви са въпросите, свързани с наследството. Какво можем да изградим от тези отношения?“, каза той.

Графичният художник Нийл Кийтинг създава ключа на Евровизия; Снимка: BBC

„И Малмьо наистина се интересува да разговаря с нас за неща като игрите. Там има голяма гейминг индустрия, така че искаме това да бъде както търговска делегация, така и културен обмен“.

Макар церемонията да бележи края на пътуването на Ливърпул в „Евровизия“, конкурсът е оказал дълготрайно въздействие върху града, категорични са местните власти.

Конкурсът за песен на „Евровизия“ в Малмьо през 2024 г. ще се проведе от 7 до 11 май.

Актуално

Избрано за вас