Мари Жако и Маркус Ширмер пристигат за концерт у нас

Снимка: БНР

Мари Жако и Маркус Ширмер пристигат за концерт у нас

Снимка: БНР
Сподели

Младата французойка Мари Жако ще се представи с радиосимфониците на 23 февруари от 19 часа в зала „България“ с концерт. Името ѝ бързо се нарежда сред едни от най-вълнуващите млади диригенти. Тя е постоянен гост-диригент на оркестъра на Виенските симфоници, главен диригент е на Кралския датски театър, а наскоро бе избрана да оглави Симфоничния оркестър на Немското радио в Кьолн. Своя път

Мари Жако си проправя

чрез множество изключителни дебюти с оркестри от най-висока класа като Държавната опера в Берлин, Мюнхенската филхармония, Симфоничния оркестър на Шведското радио, Симфоничния оркестър на Гьотеборг, Симфоничния оркестър Yomiuri Nippon в Токио, Симфоничен оркестър на Далас и много други.

До нея на този концерт ще застане известният

австрийски пианист Маркус Ширмер,

който ще изпълни Концерт за пиано и оркестър №20 от Моцарт. Той получава признание от публиката за харизматичното си музикално майсторство и способността си да разказва живи истории с инструмента. Една от рецензиите му го описва така: „Магьосник на пиано…музика, която идва направо от сърцето, разума и върховете на пръстите.“

Снимка: Christian Jungwirth

Работил е с известни оркестри като Виенски филхармоничен оркестър, Лондонски кралски филхармоничен оркестър, Токийски симфоничен оркестър, Мариински оркестър в Санкт Петербург, Камерен оркестър на Европа, Виенски симфоничен оркестър, Симфоничните оркестри на Мюнхен и Лайпциг, Симфоничен оркестър на Финландското радио. Свири под диригентството на Валери Гергиев, сър Невил Маринър, Владимир Федосеев, лорд Йехуди Менухин, Юка-Пека Сарасте, Мари Жако. Както и сър Чарлз Макерас, Михаел Гилен, Джон Акселрод, Фабио Луизи, Филип Ентремонт, Джеймс Джъд, Филип Джордан и др.

През новия сезон му предстоят участия на много фестивали и концерти в Германия, Испания, Италия, Полша, Великобритания, България, Словения, Дания, Кипър, САЩ, Япония, Китай и Австрия.

Актуално

Избрано за вас