„Опенхаймер“ върна Лос Аламос на туристическата карта на света

Снимка: NPS

„Опенхаймер“ върна Лос Аламос на туристическата карта на света

Снимка: NPS
Сподели

Филмът „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан, спечелил 1 милиард долара, не само напълни джобовете на ръководителите на холивудските студия, но и донесе неочаквани приходи на потайната общност в Лос Аламос. Продукцията, която е категоричен фаворит за наградата „Оскар“, разказва историята на изобретяването на атомната бомба.

Голяма част от действието се развива в Лос Аламос – град, построен около свръхсекретна лаборатория, създадена от нулата в Ню Мексико по идея на физика Дж. Робърт Опенхаймер, който цял живот е бил запален по околните планини.

След премиерата на филма през юли миналата година туристите се стичат към места като къщата на Опенхаймер и Фулър Лодж, където

ядрените учени са организирали партита, за да отпразнуват успеха

си в създаването на бомбата. Според градските власти миналата година броят на посетителите е скочил с 68%.

„Започнахме да наблюдаваме огромен наплив“ миналата пролет още преди филмът да излезе по кината, казва пред АФП Кати Андерсън. Тя е екскурзовод в местното историческо дружество, което е трябвало да утрои броя на ежедневните обиколки.

От една страна, туристическият бум би могъл да помогне за събирането на 2 милиона долара, необходими за

възстановяването на вековната къща,

в която са живели семейство Опенхаймер. Тя се нуждае от спешен ремонт, пише БГНЕС.

„Опенхаймер беше известен със своето мартини и с това, че беше много любезен домакин. Много история се е случила точно в тези стаи“, заяви историкът от Националната лаборатория в Лос Аламос Ник Люис.

От друга страна, не може да се избяга от

разрушенията, причинени от ядрените бомби.

Както се вижда от филма, самият Опенхаймер става яростен критик на разпространението на ядрени оръжия по време на Студената война. По-късно той дори признава: „Аз съм

отговорен за разрушаването на едно красиво място“,

пише в книгата „Американският Прометей“.

„Тук признаваме, че той е бил човек, който е имал недостатъци и е допускал грешки. Той е бил много сложна личност, но и внимателна. Мисля, че Нолан много точно е представил тази част от Опенхаймер“, каза Люис. Все пак решението на режисьора да заснеме много сцени в самите сгради в Лос Аламос, където те са се случили наистина, предизвика огромно вълнение в града.

В обява в местния вестник се призоваваше

истинските учени от лабораторията да се появят като статисти.

Шейн Фогърти, астрофизик и фен на Нолан, в крайна сметка обяснява ядрения синтез и генезиса на Луната на Килиън Мърфи и Робърт Дауни Джуниър между дублите.

Актуално

Избрано за вас