Какво количество хляб можем да хапваме без угризения?

Снимка: Pixabay

Какво количество хляб можем да хапваме без угризения?

Снимка: Pixabay
Сподели

Хлябът е една от най-обичаните, но и най-мразени храни. За някои е неизменна част от ежедневното меню, а други са го отрекли напълно. Хората открай време са яли хляб, но днес често го свързваме с качване на излишни килограми. Съществуват цели хранителни режими, които се концентрират върху изключването му. Доколко са разумни крайностите и какво количество хляб е допустимо да приемаме на ден? Диетолозите се произнасят по този въпрос.

„Здравият човек може да яде две-три филийки хляб на ден“, коментира диетологът и алерголог-имунолог Марина Аплетаева, цитирана от Рамблер.

„Около две или три филийки хляб на ден може да яде един здрав човек, който няма противопоказания. Ако сте с наднормено тегло или диабет,

по-добре е да откажете бял хляб от рафинирано брашно,

тъй като съдържа бързи въглехидрати. Ръженият хляб не се препоръчва при заболявания на стомашно-чревния тракт“, съветва още диетологът.

Най-вредно за здравето е съчетаването на бял хляб със сладки храни.

Отбелязва се, че такава комбинация за тялото е бомба със закъснител. Всъщност човек приема празни калории, които бързо се усвояват. В резултат на това при заседнал начин на живот той ще натрупа излишни килограми. Може ли обаче и категоричното спиране на хляба да се окаже опасно и как ще реагира тялото ни?

Сваляте килограми

Това са преди всичко задържани течности. За обработката на всеки грам въглехидрат, тялото задържа 3-4 грама вода.

Хващате „нисковъглехидратен“ грип

Когато гликогенните депа се изчерпят, на тялото му трябва време, за да се препрограмира и да използва телесните мазнини за енергия вместо въглехидратите. Тогава се чувстваме отпаднали, имаме и проблеми със съня. Чувстваме се като при грип.

Ядат ви се въглехидрати

Бързите въглехидрати качват кръвната захар до небесата. Това действа пристрастяващо за мозъка и когато не му подадем нова доза, той започва да ни изпраща сигнали, че има нужда от бързи въглехидрати.

Намалявате риска от сърдечни заболявания и диабет

Тук разковничето е във вида зърнени продукти. Бялата захар и белият хляб значително увеличават риска от сърдечни заболявания и диабет от втори тип, пише edna.bg

Стомашни проблеми

Фибрите действат благоприятно на перисталтиката. Без тях започват проблеми – констипацията е най-често срещаният от тях.

Актуално

Избрано за вас