Барби става на 65: Куклата разбива стереотипите за красотата

Снимка: ivanastar—Getty Images

Барби става на 65: Куклата разбива стереотипите за красотата

Снимка: ivanastar—Getty Images
Сподели

„Родена“ през далечната 1959 г. в САЩ, за първи път Барби е представена пред света именно на днешния ден – 9 март. Оттогава постепенно се превръща в огромна индустрия. Всеизвестен факт е, че оригиналната Барби на „Мател“ с емблематичната си руса коса черно-бял бански костюм е създадена от Рут Хандлър за нейната дъщеря Барбара през 1959 г.

Снимка: YVONNE HEMSEY/GETTY IMAGES

За 65-тата годишнина на Барби филипинската дизайнерка Карлайл Нуера черпи вдъхновение от първообраза. Черно-белият бански е превърнат във вечерна рокля, придружена от бели слънчеви очила тип „котешко око“. Куклите са с бял и тъмен цвят на кожата.

„Ако продължавахме да правим едно и също нещо отново и отново, „Барби“ нямаше да има успеха, който има днес“, казва Калмън пред „Ройтерс“.

За 8 март „Мател“ пусна на пазара кукли, представящи силните жени.

От компанията обявиха:

„Представяме на момичетата забележителните истории на жени, доказали, че могат да бъдат каквито пожелаят“.

Като Барби се появиха Виола ДейвисШаная Туейн, Кайли МиноугХелън Мирън. Списъкът не се ограничава до американската поп култура. Със свои кукли се сдобиха и мексиканската режисьорка Лила Авилес, бразилската писателка Майра Гомес, японската манекенка Никол Фуджита и ирано-германската комедийна актриса Ениса Амани.

„Барби беше отражение на една еднотипна красота, пише dir.bg.

Днес има огромно разнообразие“,

казва пред „Ройтерс“ изпълнителният вицепрезидент на отдел „Барби и кукли“ Лиза Макнайт.

И както всеки знае, Барби се променя през годините.

Снимка: MATTEL, INC

Така например през 2016 г. plus size моделът Ашли Греъм получи своя версия на куклата. Така тя подсказа на света, че

моделите вече не е нужно да изглеждат анорексично

и че пухкавите дами са секси.

Към днешна дата куклите се предлагат в 35 нюанса на кожата, 97 прически и девет типа тела. Предлагат се кукли в инвалидни колички, със синдром на Даун, с витилиго и разбира се – полово неутрални.

Българската телеграфна агенция отбелязва, че въпреки че марката се разраства, някои неща остават непокътнати през годините, сред тях и  ръчното рисуване на куклите.

Снимка: Matt Vaughn/@thedollaisle

Преди 65 г. и самата Рут Хандлър среща сериозен отпор да създаде куклата. В мемоарите си тя споделя, че нейният съпруг Елиът и техният бивш бизнес партньор Харолд „Мат“ Матсън са били скептични, че продуктът ще бъде успешен. Дизайнерите отказвали да създадат модел с гърди.

И въпреки че и до днес куклата се асоциира от някои с нереалистични пропорции на тялото, роли на половете и стандарти за красота, е факт, че бизнес моделът на Хандлър се оказва повече от успешен въпреки скептицизма на екипа ѝ от мъже. В „Мател“ са категорични, че са отворени за различни концепции, които могат да надхвърлят тези на нейните дизайнери.

Актуално

Избрано за вас