Топ 10 любопитни факта за Брус Уилис

Снимка: Getty Images

Топ 10 любопитни факта за Брус Уилис

Снимка: Getty Images
Сподели

Брус Уилис, емблематичният холивудски актьор, известен със своя характер и неоспорим чар, пленява публиката от десетилетия. С кариерата си, продължаваща повече от 40 години, Уилис се превърна в нарицателно име и остави незаличима следа в развлекателната индустрия.

От ролята на невероятния екшън герой Джон Макклейн в поредицата „Умирай трудно“ до по-малките поддържащи роли във филмите „Криминале“ от 1994 г. и „Няма балами“ от 1995 г., Уилис постоянно изненадва публиката с еклектичния си професионален избор.

По повод 69-ия рожден ден на този любим актьор се потапяме в неговия свят, за да научим неизвестни факти – как започват звукозаписната му кариера и как влизз в историята на киното.

1. Роден е в Западна Германия
Снимка: Walter McBride

Макар да е емблема на Холивуд, Брус Уилис всъщност не е роден в САЩ.

Той е син на военен и се ражда, докато баща му е на служба в Западна Германия. Само две години по-късно родителите му Дейвид и Марлин Уилис се преместват в Карнейс Пойнт, Ню Джърси. Там той прекарва част от времето си както в гимназията, така и в Държавния университет Монклер, като се пробва в актьорското майсторство. След втората година от обучението си Уилис решава да напусне колежа и да замине за Ню Йорк, за да преследва сценична кариера.

2. Подигравали са му се в училище, защото е заеквал
Снимка: Shutterstock

До двадесетте си години Уилис се бори със заекване и другите често му го натякват. Заради този болезнен опит той

избягва да говори за детството си

в интервюта. За да се справи с това негативно преживяване, той се превръща в шегаджия на класа, опитвайки се да се впише в него.

Актьорът споделя, че заекването е било страшно, като обяснява: „Едва когато поех ролята на герой в една пиеса, престанах да заеквам. Беше феноменално“. Всичко това е благодарение на учителя му по драма, който предлага на Уилис да посети логопед, който чрез упражнения му помага да преодолее заекването си и да изгради увереност.

3. Някои от първите му работни места са вдъхновили Уилис за бъдещите му филми
Снимка: Shutterstock

Веднага след гимназията Уилис работи като охранител в електроцентрала и превозва работниците от фабриката до и от работа. По-малко известен факт е, че е работил и като частен детектив – опит от реалния живот, който му помага да направи пробив с ролите си, като например в телевизионното шоу Moonlighting/„Съдружници по неволя“ и във филма The Last Boy Scout/„Последният бойскаут“.

4. Може би е бил един от най-добрите бармани в Ню Йорк
Снимка: Getty Images

Докато се явява на прослушвания за актьорски роли и от време на време успява да пробие, Уилис е барман в Chelsea Central в горната част на Уест Сайд в Ню Йорк. Според актьора Джон Гудман, който го познава още от преди двамата да станат известни, Уилис е бил забележителен още тогава.

„Брус беше най-добрият барман в Ню Йорк“,

казва Гудман пред The New York Post през 2017 г. „Той се грижеше за забавлението на цялото заведение цяла нощ. Той просто поддържаше шоуто. Беше невероятен“.

5. Брус Уилис се снима в „Съдружници по неволя“, въпреки че ABC смята, че никой не е подходящ за ролята
Снимка: Everett Collection

Първоначално Уилис има малки роли на сцена и участва във филми като „Първият смъртен грях“ от 1980 г. с Франк Синатра и „Присъдата“ от 1982 г. с Пол Нюман, преди да отиде на прослушване за сериала на ABC „Съдружници по неволя“.

По онова време ролята на Дейвид Адисън се оказва толкова трудна за изпълнение, че телевизията иска да плати на създателя и режисьора на продукцията, за да се откажат от проекта. Тогава Уилис се явява на прослушване, побеждавайки 3000 други кандидати и получава ролята. Сериалът се излъчва от 1985 до 1989 г.

6. С „Умирай трудно“ Брус Уилис променя завинаги холивудските заплати
Снимка: Getty Images

Докато се снима в „Съдружници по неволя“, Уилис прекарва почивката си в снимане на игрални филми като „Сляпа среща“ от 1987 г. с Ким Бейсингър. Но именно „Умирай трудно“ от 1988 г. го утвърждава като атракция на големия екран. Екшънът за нюйоркско ченге, попаднало в капан в небостъргач в Лос Анджелис заедно с отчуждената си съпруга и група терористи, е изключително актуален.

Така 20th Century Fox се съгласява да плати на актьора астрономическата за онова време

сума от 5 млн. долара за ролята.

По онова време големи звезди като Том Круз и Майкъл Джей Фокс получават по около 3 млн. долара на филм. Заплатата на Уилис накарала другите изпълнители да се замислят и в резултат на това заплатите се повишили.

„По онова време това беше огромна сума пари“, казва Уилис пред Entertainment Weekly през 2007 г. „А аз бях телевизионен актьор! В деня след като подписах договора, в Холивуд

заплатата на всеки актьор се повиши на 5 милиона долара“.
7. Брус Уилис има собствен анимационен сериал


През 1996 г. Уилис дава гласа си за анимационния сериал „Бруно хлапето“, разказващ за 11-годишен шпионин на име Бруно, който убеждава ръководителите си, че всъщност е възрастен.

„Бруно“ е прякорът на Уилис

по време на израстването му, както и името на музикалното му алтер его. През 1987 г. актьорът издава албум „Завръщането на Бруно“, както и специален филм по кабелната телевизия. Анимацията продължава един сезон.

8. Брус Уилис така и не завършва снимките на един от филмите си
Снимка: Getty Images

През 1997 г. Уилис започва снимките на „Бродуейски сваляч“ – романтична комедия за влюбен хокеист. Само 20 дни след началото на снимките той използва правомощията си на продуцент, за да уволни режисьора Лий Грант, съпругата му и продуцент Джо Фюри, оператора Уилям Фрейкър и дизайнера на костюмите Карол Одиц – всички уж заради творчески различия.

Проблемите не спират и вместо да продължи да харчи пари за филма, струващ 28 млн. долара, студио Cinergi решава да го закрие. Компанията майка на Cinergi, Disney, поема разходите по продукцията

в замяна на съгласието на Уилис да участва в три филма на Disney:

„Армагедон“ (1998); „Шесто чувство“ (1999) – най-големият хит на Уилис до онзи момента, и „Хлапето“ (2000).

9.  Уврежда слуха си по време на снимките на филма „Умирай трудно“


Режисьорът на „Умирай трудно“ Джон Мактиърнан искал много шумни изстрели в своя екшън и накарал актьорите да използват заготовки, които осигурявали по-силен звук на екрана. За съжаление, известната „сцена на масата“, в която Макклейн убива един от злодеите, стреляйки изпод дълга маса, е толкова силна и близка до ушите на актьора, че той губи две трети от слуха си в лявото ухо.

10. Литъл Ричард го венчае за Деми Мур
Снимка: Getty Images

Прочутият брак на Брус Уилис с колежката му Деми Мур влиза в дългия списък на влиятелните двойки в Холивуд. Рокендрол легендата Литъл Ричард е този, който буквално ги събира.

Мур и Уилис се венчават в Лас Вегас,

а церемонията води Литъл Ричард, който става религиозен служител по-късно в кариерата си. Ексцентричният певец е водил бракосъчетания и за такива знаменитости като Синди Лоупър и Брус Спрингстийн.

Ето още една бонус история, която ще предизвика интереса ви:

Снимка: WireImage

През 1990 г. Брус Уилис и Матю Пери се обзалагат за успеха на филма си The Whole Nine Yards. Пери вярва, че продукцията ще стане хит, но Уилис е на противоположното мнение. Филмът в крайна сметка е успешен,

а Уилис губи облога.

В крайна сметка той изпълнява обещанието си и се снима в „Приятели“. Заплатата му отива за благотворителна кауза.

Актуално

Избрано за вас